Вечерас премијера филма "Господин" посвећеног Матији Бећковићу

Срна
Foto: гс

БЕОГРАД- У Дому омладине у Београду вечерас ће премијерно бити приказан документарни филм "Господин" посвећен животном путу академика Матије Бећковића који је рођен на данашњи дан 1939. године.

Режисер Пуриша Ђорђевић навео је да се премијера случајно поклопила са Бећковићевим рођенданом, те да је у филму са пјесником више разговарао пред камером него што је измишљао кадрове.

"Имао сам срећу да је Матија био веома расположен на снимању и на моменте је, први пут, што многи не знају, испричао своју дефинитивну биографију од рођења до ових дана", рекао је Ђорђевић.

Он каже да га је за снимање филма инспирисао Бећковићев живот, а не само пјесништво.

Главни јунак филма "Господин" ће данас, тачно у подне бити у ваљевској гимназији, гдје традиционално обиљежавају његов рођендан, а вечерас ће рођендан прославити на премијери филма који му је посвећен.

Бећковић каже да је у филму глумио сам себе, што је најтеже.

"Можда би неко други ту улогу боље одиграо. Радио сам оно што је Пуриша од мене тражио. Слушао сам га. Нисам направио ниједну интервенцију. Пуриша има 96 година, а радио је са таквим ентузијазмом као да има шест", прича пјесник.

Он каже да га је задивило како Ђорђевић мисли цијелом главом, што још не успијева нашем народу.

"Навикли смо да причамо из разних ровова и не можемо тога да се ослободимо. А да неко мисли целом главом, попут Пурише био би велики наш излаз и спас. Једини спас", рекао је Бећковић.

Филм "Господин" ће бити приказан у оквиру Фестивала ауторског филма.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана