Вечерас "Оскар": "Опенхајмер" већ добитник у сваком смислу

Бранислав Предојевић
Вечерас "Оскар": "Опенхајмер" већ добитник у сваком смислу

ЛОС АНЂЕЛЕС - Сезона награда у филмској индустрији улази у финале, пошто су на ред стигле награде Америчке академије за филм, познате као "Оскари", које ће бити додијељене у недјељу на понедјељак увече у "Долби театру" у Лос Анђелесу.

И по свему судећи, осим ако се деси чудо библијских размјера, главни добитник у најважнијим категоријама биће посљедњи филм Кристофера Нолана "Опенхајмер", док ће сви остали тражити своје статуе у његовој сјенци.  Оно што је другачије у односу на прошлу годину је промјена правила која је дозволила да у категорији најбољег филма буде номиновано чак 10 остварења. Наравно, листу предводи "Опенхајмер" са 13 номинација, а иза њега се налазе редом "Сирота створења" (11), "Убице под цвјетним мјесецом" (10) и "Барби" (8).

Шансе да Кристофер Нолан не оде кући шака пуних златних статуа, након што је са "Опенхајмером" освојио скоро сва важна признања и зарадио милијарду долара, дословно су сведене на нулу.

Прије свега, зато што је ријеч о филму који је сценаристички визуелно и глумачки дословно скројен по укусу Академије, а послије дуго година има и подршку публике уз, треба ли поновити, милијарду долара зараде. Ноланов тријумф, посебно у кључним категоријама попут награде за режију, најбољи филм и најбоље главне глумце, скоро комплетна свјетска критика, филмска индустрија и кладионице просто виде као неизбјежан чин.

Иако је доста тога очекивано, ни ове године нису изостала изненађења, па тако Марго Роби није номинована за улогу у филму "Барби", а ни Грета Гервиг није добила номинацију за најбољу режију тог остварења. Осим тога, у категорији најбољег главног глумца није се нашао Леонардо Дикаприо, а номинацију за најбољу режију није добио ни Бредли Купер, за режију филма "Маестро". Сјајна мелодрама корејско-америчке режисерке "Прошли животи" такође није прошао толико добро колико се очекивало уз само једну номинацију, али пошто је у питању деби дјело и филм на страном језику, то и није лош резултат, док је мрачна драма о холокаусту "Зона интереса", режисера Џонатана Глејзера, донекле изненадила са шест номинација. Иза њих се налази одлична драма "Бартонова академија" са пет номинација и просјечна друштвена сатира "Америчка фикција" са исто пет номинација.

Једнако тако позитивно изненађење је номинација Америке Ферере за најбољу споредну женску улогу, а номинација Лили Гледстоун такође представља важну тачку када је у питању додјела награда пошто је ријеч о првој Индијанки номинованој за "Оскара", уз огромне шансе да је освоји, рекло би се и заслужено, а једини конкурент јој представља Ема Стоун за ролу у филму "Сирота створења".

Један од највећих губитника је британски ветеран Ридли Скот, чији дуго чекани филм "Наполеон" уопште није прошао славно уз свега три номинације у техничким категоријама, док је с друге стране, његов колега Мартин Скорсезе номинован за десетог "Оскара" за режију, чиме је претекао Стивена Спилберга. Међу рекордерима се нашао и композитор Џон Вилијамс који је стигао до бројке од 53 номинације.

Главни водитељ је комичар Џими Кимел и то по четврти пут у каријери, а по његовим ријечима то је његов сан из много разлога.

- Увијек сам сањао да ћу бити домаћин додјеле "Оскара" тачно четири пута, јер се "Оскар" издваја од осталих догађаја уживо. Прије свега, није тако знојав као Супербоул. Класичнија је од било које друге додјеле награда. Она је оно велико. "Оскар" је дјед од свих награда и сви су тога свјесни и прилично су узбуђени што су тамо - рекао је Кимел.

Режисерка Жастин Трије, Зендаја, Мишел Фајфер и добитници "Оскара" Николас Кејџ и Ал Паћино су међу првом групом презентера овогодишње 96. церемоније додјеле награда. На бини ће се такође појавити и четири прошлогодишња побједника у глумачким категоријама: Брендан Фрејзер, Мишел Јео, Џејми Ли Кертис и Ке Хју Кван. Добитници "Оскара" Махершала Али, Џесика Ланг, Метју Меконахи, Лупита Њонго и Сем Роквел такође ће презентовати награде добитницима уз бројне друге госте.

Свих пет овогодишњих оригиналних пјесама номинованих за "Оскара" биће изведено на сцени "Долби театра" а наступаће Џон Батист, Беки Џи, Били Ајлиш и Финијас О’Конел, Скот Џорџ и "Осаж сингерс", Рајан Гослинг и Марк Ронсон.

Церемонију је могуће пратити уживо на америчком каналу АБЦ и у преко 200 територија широм свијета, а по нашем времену то је око три часа ујутро.

Странци

Рекордан број номинација страних филмова једно је од занимљивијих обиљежја овогодишње додјеле за најбољи филм 2023. године. Тачније, по први пут у историји у номинацијама за најбољи филм имамо два међународна филма на страном језику, као и једну америчку продукцију дјелимично снимљену на страном језику. То су филмови "Анатомија пада" Жастин Трије са пет номинација, "Зона интереса" Џонатана Глејзера, британска драма о холокаусту на њемачком језику са шест номинација и мелодрама "Прошли живот" Селин Сонг са једном. Што је, кад се узме у обзир да је јужнокорејски "Паразит" 2020. године био први страни филм који је побиједио у главној категорији за најбољи филм у историји додјеле, огроман напредак.

Најбољи филм

У категорији за најбољи филм ове године номиновано је укупно десет филмова:

"Опенхајмер" 

 "Америчка фикција"

 "Анатомија пада" 

 "Бартонова академија 

"Убиства под цвјетним мјесецом" 

"Маестро" 

"Прошли животи"  

"Јадна створења" 

 "Зона интереса" 

"Барби"

"Убиства под цвјетним мјесецом" 

"Маестро" 

"Прошли животи"  

"Јадна створења" 

 "Зона интереса" 

"Барби"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана