Упркос изгубљеном сјају “Оскар” и данас значајан

Миланка Митрић
Упркос изгубљеном сјају “Оскар” и данас значајан

Америчка академија за филмске умјетности и науку ове године додијелиће своју престижну награду “Оскар” по 92. пут. Дуг је пут био од 1929. године када је први пут додијељена. Издвојена од других категорија, најпрестижнијим “Оскаром” сматра се онај додијељен за најбољи филм.

 

Први филм окруњен “Оскаром” био је филм “Крила” из 1927. године.

Прва церемонија одржана је 16. маја 1929. године, а додјела награда трајала је 15 минута. Више од деведесет година након тога, свечаност додјеле “Оскара” претворена је у вишечасовну церемонију, која ће и ове године бити одржана без званичног водитеља. Црвени тепих, филмске звијезде у пуном сјају, током девет деценија развиле су ову додјелу у помпезну церемонију, која је на другачији начин опстајала и и даље се сматра главном у свијету филма, упркос свим негативностима који су пратили поједине додјеле и довели је до упитности. Осврћући се на развој кинематографије, на могућности које је филм имао некада, и на могућности које филм има сада, присјетили смо се појединих филмова који су заслужено или незаслужено добили ово признање. Од “Крила” до “Зелене књиге”, чини се да је у неком периоду златна статута губила и изгубила свој сјај, али је и даље остала значајна.

“Крила” (1927/28),  Вилијам А. Велман/Хари Д'Абади Д'

У првом филму који је добио “Оскара” глумили су Клара Бау, Чарлс Роџерс, Ричард Арлен и Гери Купер.

Овај нијеми филм пратио је причу о војницима и њиховим љубавима које су их чекале код куће. Радња је смјештена у период Првог свјетског рата.

“Бродвејска мелодија” (1928/29),  Хери Бумонт

Први филм који није нијеми, а освојио је “Оскара” је “Бродвејска мелодија”. Радња прати брата и сестру Хенка и Квини Махони који јуре ка својим првим улогама у Бродвеју.

У филму су глумили Чарлс Кинг и Анита Пејџ.

 

“Ребека” (1940), Алфред Хичкок

 

Филм “Ребека” у режији славног режисера Алфреда Хичкока прати младу жену која се удаје за удовца. Она открива да он и даље живи у сјени своје супруге, која је умрла мистериозном смрћу. Ово је прво холивудско остварење Алфреда Хичкока. У филму су глумили Лоренс Оливије и Џоун Фонтејн.

 

“Казабланка” (1943), Мајкл Кертиз

 

Филм “Казабланка” један је од култних филмова свјетске кинематографије. У филму су глумили Хемфри Богар и Ингрид Бергман. Радња је смјештена у период Другог свјетског рата, у Мароко. Прича прати Рика Блејна, његов сусрет са бившом љубавницом Илзом Лунд, која се вратила са новим љубавником и тражи његову помоћ. Филм је уврштен у свјетске класике.

 

“Хамлет” (1948), Лоренс Оливије

 

Позната трагедија о данском принцу који тражи освету, “Хамлет” је филм који је режирао и у којем глуми Лоренс Оливије. Рађен по дјелу Виљема Шекспира, филм “Хамлет” био је прво британско остварење које је освојило “Оскара”, те други филм који је Оливије режирао.

 

“Све о Еви” (1950), Џозеф Л. Манкјевич

 

Мерилин Монро, Џорџ Сандерс и Бет Дејвис глумили су у овом Манкјевичевом остварењу, које је освојило “Оскара”. Радња прати причу глумице Еве Харингтон, коју у свијет Бродвеја звијезда Марго Ченинг (Бет Дејвис).

 

“Американац у Паризу” (1951), Винсент Минели

 

Џин Кели у музичкој комедији “Американац у Паризу” игра Џерија Малигана, који живи у Паризу. Он жели да постане сликар. Заљуби се младу дјевојку (Лесли Керон), али када његове слике добију пажњу младе америчке насљеднице (Нина Фох), њих троје се нађу у једном љубавном троуглу.

 

“Лоренс од Арабије” (1962), Дејвид Лин

 

Филм је раздвојен у два времена - садашњост Томаса Едварда Лоренса, те на повратак у прошлост, у којој је био официр послат у Арабију да пронађе принца Фајсала. Он успије да удружи Арапе и Британце у борби против Отоманске империје, и са шерифом Алијем, побуни се против надређених. Након бројних невоља, у путовању кроз пустињу, он успјешно предводи битку против Отоманске империје.

У филму глуме Питер О'Тул, Омар Шариф, Алек Гинис и други.

 

“Моје пјесме, моји снови” (1965), Роберт Вајз

 

Филм “Моје пјесме, моји снови” је амерички мјузикл, чија радња је утемељена на причи о Марији фон Трап и групи “Трапп Фамилy Сингерс”. Марија фон Трап напустила је самостан и постала дадиља седморо дјеце капетана фон Трапа, враћајући у њихов живот радост и музику.

У филму су глумили Џули Ендруз и Кристофер Пламер.

 

“Поноћни каубој” (1969),  Џон Шлесингер

 

Филм Поноћни каубојје америчка драма, заснована на истоименом роману, у којем су главне улоге тумачили Дастин Хофман и Џон Војт. Радња филма смјештена је у Њујорк и фокусирана на необично пријатељство и трагичне ликове и судбине двојице бескућника. Филм је хваљен због реалног приказа њујоршке декаденције.  

 

“Кум” (1972),  Франсис Форд Копола

 

Један од култних филмова свјетске кинематографије Куму режији Франсиса Форда Кополе прича је о италијанско-америчкој породици Вита Корлеонеа. Мафијашка прича фокусирана је на насиље, издају и све лоше стране које носи такав породични бизнис. Филм је на другом мјесту листе најбољих филмова у историји америчке кинематографије.

У филму глуме Марлон Брандо, Ал Паћино, Дајан Китон, Роберт Дувал и други.

 

“Кум 2” (1974), Франсис Форд Копола

 

У наставку Кумаглумили су Ал Паћино, Роберт де Ниро, Дајан Китон, те Роберт Дувал. У филму су приказане ране године Вита Корлеонеа у Њујорку, уз посебан осврт на његовог сина Мајкла. Филм је награђен Оскаром”, Копола за режију, те Роберт де Ниро за најбољег споредног глумца. Ово је први наставак неког филма који је освојио Оскара”.

 

“Лет изнад кукавичјег гнијезда” (1975), Милош Форман

 

Филм Лет изнад кукавичјег гнијездапрати Рендла Патрика Мекмарфија (Џек Николсон) који је из затвора пребачен у менталну установу ради посматрања. Током боравка, константно се буни против ауторитативне медицинске сестре(Лоуиз Флечер) која води главну ријеч у болници.

Лет изнад кукавичјег гнијездаје први филм који је освојио пет главних Оскаранакон филма Догодило се једне ноћи”.

 

“Ени Хол” (1977), Вуди Ален

 

“Ени Хол” је романтична комедија коју је режирао Вуди Ален, а у којој су у главним улогама глумили Вуди Ален и Дајан Китон. Многи критичари сматрају да је ово Аленов најбољи филм. Филм прати причу о њујоршком комичару и дјевојци Ени Хол у коју се заљуби.

 

“Кад јагањци утихну” (1991), Џонатан Деми

 

“Кад јагањци утихну” је амерички психолошки трилер, који прати причу о трагању за серијским убицом званим Бафало Бил. ФБИ агентица Клерис Старлинг приликом истраге савјет тражи од Ханибала Лектора, психијатра који је у затвору због разних убистава и канибализма. Филм је адаптација истоименог романа Томаса Хериса.

 

“Шиндлерова листа” (1993),  Стивен Спилберг

 

Остварење Стивена Спилберга “Шиндлерова листа” прати причу о њемачком бизнисмену Оскару Шиндлеру који је спасио више од хиљаду пољских Јевреја током холокауста.

У филму глуме Лијам Нисон, Рејф Фајнс, Бен Кингсли и други.

 

“Храбро срце” (1995), Мел Гибсон

 

Средњовјековни шкотски патриота Вилијам Валас (Мел Гибсон) је у центру радње филма “Храбро срце”. Након што изгуби своју вољену, он поведе побуну, пријетећи трону краља Едварда Првог и постаје симбол слободне Шкотске.

 

“Енглески пацијент” (1996), Ентони Мингела

 

“Енглески пацијент” је адаптација истоименог романа, чија радња је смјештена у период крајем Другог свјетског рата. Тешко повријеђеног човјека (Рејф Фајнс) у италијанском манастиру његује медицинска сестра (Жилијет Бинош). Док покушава да излијечи ожиљке, он се сјећа своје прошлости, а медицинска сестра истовремено покушава да залијечи и своје ожиљке, спашавајући свог пацијента.

 

“Америчка љепота” (1999),  Сем Мендез

 

“Америчка љепота” је дебитантски филм Сема Мендеза. У главној улози глуми Кевин Спејси, који тумачи улогу Лестера Бурнхема. Лестер пролази кроз кризу средњих година и постаје опчињен  најбољом пријатељицом своје кћерке. Филм се осврће на романтичну љубав, родитељску љубав, слободу, сексуалност, љепоту и материјализам.

 

“Гладијатор” (2000), Ридли Скот

 

Историјски епски филм Ридлија Скота, “Гладијатор” прати причу о генералу Максимусу (Расел Кроу), пријатељу цара Марка Аурелија (Ричард Харис). Комод (Хоакин Финикс) убија оца, а Максимус бива послат у робље. Максимус постаје гладијатор и пробија се борбама, да би осветио своју убијену породицу и Аурелија.

 

Период од 2001. године до данас

 

“Блистави ум” (2001)

“Чикаго” (2002)

“Господар прстенова: Повратак краља “ (2003)

“Миллион Доллар Бабy” (2004)

“Црасх” (2005)

“Покојни” (2006)

“Нема земље за старце” (2007)

“Милионер из блата” (2008)

“Тхе Хурт Лоцкер” (2009)

“Краљев говор” (2010)

“Тхе Артист” (2011)

“Арго” (2012)

“12 година ропства” (2013)

“Бирдман” (2014)

“Под лупом” (2015)

“Мјесечина” (2016)

“Облик воде” (2017)

“Зелена књига” (2018)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана