У току снимање филма "Било једном у Србији": Носталгична прича у малим људима, носиоцима великих промјена

Тањуг
У току снимање филма "Било једном у Србији": Носталгична прича у малим људима, носиоцима великих промјена

ЛЕСКОВАЦ - Током викенда, директор Филмског центра Србије (ФЦС) Гордан Матић посјетио у селу Вучје, у близини Лесковца, снимање играног филма "Било једном у Србији" у режији Петра Ристовског.

Снимање новог остварења за биоскопе изазива велику пажњу медија и важних људи Србије, јер је недавно филмску екипу и сам сет посјетио и министар државне управе Бранко Ружић са градоначелником Лесковца Гораном Цветановићем.

Глумачка екипа је већ позната јавности, главни трио чине - Виктор Савић, Радован Вујовић и Теодора Ристовски, а уз њих су ту и Слобода Мићаловић, Мики Манојловић, Немања Оливерић, Драган Петровић Пеле, Зоран Цвијановић.

Осим наведених, екипу глумаца "Било једном у Србији" чине и ансамбли позоришта из Лесковца, Ниша и Врања.

Директор ФЦС Гордан Матић, поводом снимања у Вучју, и крајевима ван Београда истакао је да је најважније да редитељи, аутори и продуценти буди задовољни локацијама за снимања и да оне одговарају атмосфери филма коју желе да пренесу публици.

"Нама у Филмском центру Србије је важно да се филмови снимају и ван Београда, а у Србији имамо сјајне локације", нагласио је Матић.

"Ако погледате овај крај где се снима, као и сличне локације поред Лесковца, видећете да је ангажовано и доста локалних људи, што ми је веома драго да део буџета добијеног од Филмског центра остаје за локалну инфраструктуру и радну снагу по Србији", закључио је први човек ФЦС-а.

Овај пројекат је имао радни назив "Златно доба", а радња филма смјештена је две године након Првог свјетског рата, када јунаци Дине и Цоне, одлуче да се врате у већ пропали Лесковац, пуни искуства и успјеха у бијелом свијету.

Дине покреће свој некадашњи биоскоп, а Цоне знањем из Манчестера, отвара успешну текстилну фабрику, са намером да поново освоји своју вјереницу Зорку.

Инспирисано стварним догађајима, ово остварење је замишљено као романтична, духовита и носталгична прича у којој мали људи постају нада и носиоци промјене у Лесковцу, наводе из продуцентске куће "ЛеФилм".

Режисер филма је Петар Ристовски, који у својој филмографији има и запажени историјски пројекат "Краљ Петар Први", претворен и у серију из 11 епизода.

"Оно што је мени било најинспиративније кад сам први пут читао сценарио је то што ћу радити филм у ком је главни јунак мој вршњак, и који је аутсајдер који се пробија из позадине", открива редитељ шта га је привукло овом пројекту.

"Задатак уметника је да својим радом покуша да утиче на своје окружење и да га инспирише, а што се тиче мог редитељског приступа, сценарио сам доживео као романтичну мелодраму пуну топлине, где љубав покреће и мотивише јунаке да транформишу своју околину", објаснио је визуру филма Ристовски, иначе син глумца, редитеља, писца и продуцента Лазара Ристовског.

Филм се у продукцији компаније ЛеФилм, снима уз подршку Филмског центра Србије и града Лесковца, а планирано је да од материјала буде реализована и мини серија.

Сценарио потписује читав тим од шесторо људи: Владимир Андрић, орђе Милосављевић, Кокан Младеновић (први сценаристички посао познатог позоришног редитеља), Мајда Шимунец, Петар Ристовски, Марко Бацковић, по идеји продуцента филма Звонимира Звонка Шимунеца.

"Историјат Лесковца је било потребно сместити у драмску целину, а ја сам новинар по вокацији, те сам се обратио сценаристима који су искристалисали причу о Лесковцу између два рата и људима са визијом који су га из учмале касабе претворили у модеран европски градић, "Мали Манчестер", анализирао је продуцент Шимунец.

"Ми ту причу желимо да преточимо у филм који "прети" да буде заиста добар".

Славица Симић и Тања Вишњић су копродуценти, а Мирослав Могоровић је извршни продуцент филма "Било једном у Србији" .

Снимање ће се одвијати до краја октобра на локацијама у Лесковцу, Грделици, Вучју, Власотинцу и још неколико привлачних локација у околини Лесковца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана