У Суботици отворена изложба о Милени Дравић

Срна
У Суботици отворена изложба о Милени Дравић

Суботица - Глумица Мира Бањац отворила је вечерас у Суботици изложбу фотографија “Милена” посвећену, како је истакла, јединој аутентичној филмској глумици Милени Дравић.

Она је нагласила да је Миленино лице печат најбољег што смо имали и што још увијек имамо.

“Сви смо долазили из позоришта, али Милена је једина аутентична филмска глумица. Ипак, то није све. Тај огроман таленат је доживео право уметничко зрење и она је тражила пут да део свог дара дефинише у позоришту, јер је она прворазредна карактерна глумица”, истакла је Бањац.

Она је у просторијама Отвореног универзитета, гдје је постављена изложба од седамдесетак фотографија које свједоче о богатом опусу Милене Дравић, а коју су приредили Стефан Арсенијевић и Маја Медић нагласила да дивне каријере Милене Дравић и Драгана Николића “чине част земљи која понекад мисли да јој култура не треба”.

Директор Фестивала европског филма Палић Радослав Зеленовић рекао је да је Милена Дравић културно добро од највећег значаја за ову земљу, преносе београдски медији.

Он је подсјетио на тренутак прије 59 година када је Милена Дравић одабрана за главну улогу у филму “Врата остају отворена” по сценарију Владе Паскаљевића, у режији Франтишека Чапа, што је био почетак бриљантне каријере током које је остварила више од 160 филмских и телевизијских улога.

“Све су то изванредне улоге по којима се памти и препознаје филм са наших простора. Тачније, све што је до сада радила јесте својеврсна оставштина за будућност”, истакао је Зеленовић.

Дравићева је рекла да је добила и превише награда, али да јој је увијек било важно само то њено унутрашње осјећање.

“Могла сам да добијем и два Оскара, не би вредело ако ја нисам задовољна улогом коју сам остварила. Сада имам велико богатство, много филмова, дивне пријатеље и две књиге које су дошле са наградама жЈоаким Вујићж и жДобричин прстенж”, навела је Дравићева.

Она је истакла да је увијек имала дивне сараднике, велике редитеље, глумце са којима је могла да оствари улоге којима је била задовољна.

Милена Дравић је на Палић дошла из Пуле гдје је такође представљена изложба фотографија, као и монографија коју је приредила Татјана Њежић као 22. књигу у едицији посвећеној добитницима награде “Добричин прстен”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана