У Грачаници премијера филма "Дара из Јасеновца"

Срна
Foto: Архива

ПОДГОРИЦА- У Грачаници на Косову и Метохији наредних седам дана биће приказиван филм "Дара из Јасеновца".

Први дугометражни играни филм о Јасеновцу, редитеља Предрага Антонијевића и сценаристкиње Наташе Дракулић, говори о дванаестогодишњој Дари која са мајком и два брата послије усташко-њемачке офанзиве на Козари завршава у концентрационим логорима.

О судбини оца не знају ништа. Ужас који ће преживјети у логору Стара Градишка учиниће да одрасте преко ноћи.

Дарину мајку и старијег брата убијају, а мисија њеног живота постаје да сачува живот млађег брата.

Многа дјеца из логора Стара Градишка одвођена су у домове широм Хрватске или смјештана по породицама, али велика већина је убијена или умрла од нељудских услова у логору и разних болести.

Дарина судбина је судбина само једног дјетета Козаре, а оно што су преживјели никада не смије бити заборављено.

Сви догађаји у филму писани су на основу аутентичних свједочанстава преживјелих логораша.

Дом културе "Грачаница" саопштио је да одлука редитеља филма Предрага Антонијевића да филм буде приказан публици у српским срединама на Косову и Метохији указује на везу Косова, Јасеновца и завјета у којем невине жртве постају трајни мотив и инспирација за умјетност.

Јасеновачко страдање се трајно препознаје као нова невина жртва, а трагични догађаји у једном од најстрашнијих концентрационих логора су опомена за будућност људи овог простора.

"Изузетно сам узбуђен што ће наши људи у Грачаници моћи међу првима да виде филм ''Дара из Јасеновца'' који чекамо 75 година. Од Јадовна и Јасеновца, преко Крагујевца до Косова и Метохије јече вапаји српских жртава које многи данас покушавају да угуше. Траже душмани од нас да се над сваком туђом жртвом сажалимо, а да над нашом не смемо ни сузу да пустимо. Поручују нам да им не ваљамо ни мртви, ни живи. Зато морамо сви ми у заједништву, јуче у страдању, а сутра у победи, да се јасеновачким новомученицима одужимо. Заиста се надам да ће филм Дара из Јасеновца то у малом делу учинити", рекао је редитељ филма Предраг Гага Антонијевић.

Због епидемиолошке ситуације и полицијског часа пројекције филма биће приказиване сваког дана почевши од данас до 2. децембра у термину од 12.00 часова, а током викенда од 16.00.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана