Топ 10 култних филмова заснованих на истинитом догађају VIDEO

Г.С.
Топ 10 култних филмова заснованих на истинитом догађају VIDEO

Када су филмови у питању, повезивање са јунацима је нешто у чему гледаоци уживају и због тога су филмови квалитетнији.

Када гледаоци уживају у филму који је заснован на истинитој причи, често искуства главних јунака повезују са сопственим. Ово је листа филмова који су инспирисани стварним догађајима, а свакако очекујемо да нам у коментару дате своје приједлоге.

1. Игра кодова / The Imitation game (2014)

Игра кодова историјски је филм из 2014. у режији Мортена Тилдума, снимљен по сценарију Грејама Мура који је делимично заснован на књизи Алан Тјуринг: Енигма Ендруа Хоџиза.

Радња прати математичара, логичара, криптографа и пионира модерног рачунарства Алана Тјуринга који је за вријеме Другог свјетског рата успио да дешифрује њемачку Енигму што је помогло Савезницима да побједе у рату, али је касније осуђен за дјело “велике непристојности” због своје хомосексуалности, пише портал Дневна доза лепог.

Улогу Алана Тјуринга тумачи Бенедикт Камбербач, док поред њега у филму наступају Кира Најтли, Метју Гуд, Марк Стронг и Чарлс Данс.

2. 300 (2006)

300 — Битка код Термопила је филм из 2006, адаптација стрипа 300 Френка Милера који је инспирисан филмом Рудолфа Матеа 300 Спартанаца из 1962.

Режисер филма је Зак Снајдер, а Френк Милер је био извршни продуцент и консултант. У филму се обрађује историјска битка код Термопила.

3. У дивљину / Into th Wild (2007)

У дивљину је амерички филм Шона Пена из 2007. године. Филм је базиран на књизи истог имена коју је написао Јон Кракауер по доживљајима Кристофера Макандлеса током његовог путовања широм Сjеверне Америке.

Главне улоге играју Емил Херш као Кристофер Макандлес док Марша Геј Харден и Вилијам Херт играју његове родитеље.

4. Бекство из Алкатраза/ Escape from Alcatraz (1979)

Легендарни филм Дона Сигела Бекство из Алкатраза из 1979. године снимљен на основу истините приче о групи затвореника који су покушали бијег из злогласног затвора.

Напета акциона драма о сну многих затвореника који су били чувани међу зидовима некада најстрашнијег затвора на свијету. Клинт Иствуд је Френк Морис, бивши пљачкаш банака који је до недавно био успијешан бјегунац из неколико америчких затвора.

5. Апокалипса данас / Apocalipse Now (1979)

Апокалипса данас је амерички ратни филм из 1979. редитеља Франсиса Форда Кополе. Радња филма је смјештена у време Вијетнамског рата, а догађаји у филму су слободна интерпретација романа Џозефа Конрада “Срце таме”.

Филм прати капетана Виларда (Мартин Шин) који има задатак да пронађе и ликвидира пуковника Керца (Марлон Брандо), америчког официра који се за вријеме рата у Вијетнаму одметнуо од америчке војске кријући се у вијетнамској џунгли. Керц се обрео међу вијетнамским урођеницима који га сматрају божанством, отуђивши се од америчке војске и почевши да примјењује бруталне и по мишљењу америчког војног врха, нездраве методе.

6. Лоренс од Арабије / Lawrence of Arabia (1962)

Лоренс од Арабије је епски филм из 1962. које је базиран на животу Томаса Едварда Лоренса.

Филм је режирао Дејвид Лин, док глумачку поставу чине: Питер О'Тул, Омар Шариф, Алек Гинис, Ентони Квин, Џек Хокинс и Хозе Ферер.

7. Поноћни експрес / Midnight Express (1978)

Поноћни експрес је америчко-британски филм из 1978. године којег је режирао Алан Паркер, а продуцирао Дејвид Путнам. Снимљен је на темељу истоимене књиге аутора Билија Хајеса објављене 1977. године за који је сценарио адаптирао признати холивудски редитељ Оливер Стоун.

У филму су главне улоге остварили Бред Дејвис, Ирен Миракл, Бо Хопкинс, Паоло Ноначели, Пол Л. Смит.

У филму млади амерички студент завршава у строгом турском затвору након што су га на граници ухапсили због покушаја шверцовања хашиша.

8. Спартак / Spatrakus (1960)

Спартак је историјски филм из 1960. који је режирао Стенли Кјубрик.

Послије Спартаковог коначног пораза, Римљани траже од заробљених робова да одају ко је Спартак у замијену за помиловање. Међутим, сваки роб проглашава себе Спартаком (“Ја сам Спартак”), подијеливши његову судбину (разапињање на крст).

9. Шиндлерова листа / Shindler's List (1993)

Шиндлерова листа је филм о Оскару Шиндлеру, њемачком бизнисмену који је спасао више од хиљаду пољских Јевреја током холокауста.

Филм је заснован на роману Томаса Кенилија. Режисер је Стивен Спилберг, док глумачку поставу чине: Лијам Нисон, Рејф Фајнс и Бен Кингсли.

10. Ухвати ме ако можеш / Catch Me if You Can (2002)

Главни јунак филма Ухвати ме ако можеш, Френк Ебигејл Џуниор (Леонардо Ди Каприо), који је био преварант још са 19 година, успио је да оштети америчку владу за неколико милиона. Претварао се да је пилот, љекар, адвокат…и тако је постао најтраженији криминалац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана