Тарантино не да да умре филмска трака

Агенције
Тарантино не да да умре филмска трака

Холивудски тешкаши међу којима су Квентин Тарантино, Кристофер Нолан и Џеј Џеј Ејбрамс изборили су се да студији постигну нови договор са Кодаком и омогуће компанији да настави производњу филмске траке којој у ери дигитализације пријети изумирање.

Како пише WSJ (Волстрит џорнал) према споразуму би се велики студији обавезали да купују сваке године одређене количине траке, без обзира на своје планове и распоред снимања, односно без обзира на то да ли уопште намјеравају да снимају филмове у том формату.

Кодак је тренутно усамљен као добављач филмске траке у Холивуду, након што се Фуџи повукао са тржишта 2013. године. Пробој дигиталних камера драстично је сузбио то тржиште, па је продаја Кодака опала за чак 96 одсто у посљедњих осам година.

Међутим, у филмској индустрији и даље има оних који не одустају од траке.

Џеј Џеј Ејбрамс снима "Ратове звијезда: Епизоду 7" на траци од 35мм и то 14 година након изласка првог дијела друге трилогије Star Warsa, која се у потпуности ослањала на дигиталну технологију.

Тарантино такође не одустаје од сребра и не суздржава се када говори о дигитализацији.

"Дигитални формати представљају крај филма какав познајемо. Дигиталне пројекцију су као да сте упалили телевизор. Филм није то", рекао је Тарантино ове године у Кану.

Тарантино се лично заложио код Боба Вајнстајна, власник Dimesnion filmsа, еx-Miramax) да постигне договор са Кодаком.

"То јесте финансијска обавеза, али мислим да не бисмо могли да погледамо неким филмаџијама у очи да то нисмо преузели на себе", каже чвени продуцент.

Кодак је наводно близу договора и са Ворнером, Универзалом, Парамаунтом и Дизнијем.

Нови директор компаније предвиђа губитке и ове и слиједће године, али је за 2016. годину прогнозиран профит.

"Овај договор је много више од онога што се чини на први поглед", каже Џеф Кларк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана