Свечано отворен 25. Сарајево филм фестивал

Anadolija
Свечано отворен 25. Сарајево филм фестивал

Сарајево - Бројне познате личности из културног и јавног живота Босне и Херцеговине, регије и свијета прошетале су вечерас црвеним тепихом испред Народног позоришта у Сарајеву.

Црвеним тепихом испред Народног позоришта у Сарајеву, вечерас су прошетали оскаровац Еугенио Кабаљеро, добитници Почасног Срца Сарајева Алејандро Гонзалез Инариту, Павел Павликовски, затим екипа филма “Син” предвођена редатељицом Инес Тановић, чијом ће свјетском премијером бити отворен јубиларни СФФ.

Пољски режисер Павел Павликовски међу првима је прошетао црвеним тепихом, а, како је казао, са Сарајевом је повезан већ деценијама.

“Освојити Срце Сарајева значи много. То је град с великим и јаким срцем које је преживјело доста тога, тако да сам одушевљен”, рекао је Павликовски прије свечане церемоније.

Мексички режисер, продуцент и сценариста Алејандро Гонзалез Инариту, још један добитник Почасног Срца Сарајева, изјавио је да је о СФФ-у и Сарајеву чуо само најљепше.

“Два сата сам у овом граду и предивно је. Обично на сваком фестивалу постоји дистанца, чини га елита кинематографије. На овом фестивалу учествују обични људи и они су га и направили. И то је, знам, другачије од сваког другог фестивала који сам видио. Увјерио сам се и сам у оно што сам чуо. Оно што волим овдје је чињеница да се публика окупила у центру града. Свиђа ми се то. Сутра ћу и сам посјетити град”, рекао је Оскаром награђени режисер.

Јубиларни 25. по реду Сарајево Филм Фестивал од 16. до 23. аугуста биће одржан под покровитељством УНЕСКО-а.

Ове године најављен је рекордан број филмова, чак 270 у 18 програма. Но, једна од детаља СФФ-а, који привлаче највише пажње јавности, је црвени тепих, који је ове године украшен мотивима босанског ћилима.

Црвеним тепихом вечерас су прошетали и Данис Тановић, Ивана Рошчић, Горан Богдан, Саша Лошић, Бранко Ђурић, Тања Рибич, Никола Којо, Алма Прица, Јадранка Ђокић, Гордана Бобан, Ведрана Божиновић, Адмир Гламочак, Емир Хаџихафизбеговић, Бранимир Поповић, Јасна Жалица, Пјер Жалица, Јелена Вељача, Амра Силајџић Џеко и Сарах Черкез.

Свечаности отварања присуствовали су и Абдулах Скака, Милан Бандић, Иван Вуковић, Един Форто, Елмедин Конаковић, Мирвад Курић и Нермин Музур.

Након традиционалног пића добродошлице на Фестивалском тргу, у 19.30 сати услиједила је церемонија Црвеног тепиха, а након тога и свечано отварање СФФ-а. Домаћин церемоније свечаности био је босанскохерцеговачки глумац Игор Скварица.

Свечаност се завршава великим ватрометом, који је поводом отварања убиларног 25. СФФ-а суфинансирала Општина Стари Град Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана