Сва лица краља хорора

Бранислав Предојевић
Сва лица краља хорора

ЊУЈОРК - Поводом 75. рођендана писца Стивена Кинга 21. септембра, 35 свјетских издавача на више од 20 језика објавило је монографију “Стивен Кинг - Комплетно истраживање његовог рада, живота и утицаја”, аутора Бева Винсента.

Винсент, врхунски познавалац Кинговог опуса и његов пријатељ, стручно и детаљно проговара о ауторовим почецима, књижевним успјесима и личним невољама, које су у великој мјери обликовали његово стваралаштво.

Аутор монографије завирује у радионицу једног од најпопуларнијих писаца данашњице и открива шта је Кинга надахнуло за писање неке приче или романа, које екранизације својих дјела воли, а којих се одриче, зашто воли бејзбол и бостонске Ред Соксе, које су се приче отеле његовој контроли и написале се саме, те која је пјесма најснажније инспирисала његово стваралаштво.

Уз више од 400 фотографија из породичног албума те насловнице првих издања његових дјела,  ова монографија је и прича о култури која је створила Кингова дјела. Неки вјерују да је могуће упознати писца пажљивим читањем његовог опуса. Други мисле да се књижевна дјела најбоље разумију ако се знају појединости из пишчевог живота. Монографија Бева Винсента користи оба приступа. Аутор нуди хронолошки приказ свих аспеката Кинговог живота и књижевног дјела са мноштвом детаља који широј јавности откривају непознате елементе.

- Могло би звучати као прича да је Кинг једном срео бармена по имену Гради у празном хотелу у Колораду или да је прослављени аутор помогао својој кћерки да закопа мачку у оближњем гробљу за кућне љубимце након што је настрадала на путу. Кингова магија долази од његове способности да се ослања на лично искуство и свакодневне животне догађаје, а затим их изокрене у нешто ужасно и страшно - рекао је Винсент.

У књизи упознајемо Кинга као истинског књижевног иноватора, као филмску звијезду, као навијача и спортског новинара, сценаристу, режисера и музичара, а не само велемајстора хорора.

Такође, монографија је пуна вриједних фотографија, илустрација и факсимила, што јој даје додатну вриједност. Илустрације се крећу од оних већ познатих до никад виђених, са страницама сценарија, старим картама фиктивног града Дерија и страницама из пресликаних рукописа, а укључују фотографије Кингове породице. Све је то дизајнерски представљено попут албума са сликама, својеврсног споменара, што ће привући и ширу публику.

Књига даје многе фасцинантне увиде и помаже у редефинисању читалачког односа према Кингу. Посластица је не само за војску Кингових обожавалаца који се називају “Стални читаоци” него и за све остале, оне који се тек упознају са Кингом, као и оне који се са њим повремено друже већ педесетак година.

Регион

Што се тиче региона, једино издање ове студије о краљу хорора могуће је наћи код хрватског издавача “Лумен” у преводу Марка Мараса.

Уредница “Лумена” Мирослава Вучић каже да је ово капитално дјело за све љубитеље Кинговог рада.

- Готово пола вијека од објављивања романа “Кери”, обиљежавајући свој 75. рођендан, Кинг остаје књижевни мајстор без премца. Отварање душе пред војском својих читаоца чини ову монографију драгоцјеним даром свима који Кинга страствено читају, али и онима који тек треба да постану његови читаоци - рекла је  Вучићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана