Стоун: Мој филм изазива полемику јер говори о потреби да се граде нуклеарке

Танјуг
Foto: ANSA

ЏЕДА- Прослављени амерички редитељ и троструки добитник Оскара Оливер Стоун (76), у Џеди предсједава жиријем Другог Међународног филмског фестивала (RSIFF) у Саудијској Арабији, гдје се приказује његов најновији дугометражни документарни филм “Нуклеар”, који је, каже, изазвао полемике јер говори о потреби градње нуклеарне електране зарад добробити човјечанства и чистије и боље будућности.

 “Ви сте из Србије. Ваш предсједник је веома паметан човек и он то зна”, рекао је Стоун у интервјуу за Политику.

На питање новинарке да ли је нуклеарна енергија јерес или могућност за спас планете, Стоун каже да би сви требало “коначно да се отарасимо менталитета страха” и да пронађемо најбоље рјешење за човјечанство.

 “Седамдесете године прошлог вијека биле су период наводно велике прогресивности, а иронично је што смо једну од кључних одлука, по мом мишљењу, тада донијели потпуно погрешно”, одговорио је Стоун.

Према његовим ријечима због забринутости смо одбацили и саму помисао о коришћењу нуклеарне енергије за добробит планете, а “сада разглабамо о обновљивим изворима енергије” и начинима за смањење глобалног загревања и штетних гасова.

На подсјећање новинарке Политике да су САД против употребе нуклеарне енергије, Стоун одговара да Американце није брига за остатак свијета, јер им је стало само до “свог малог дворишта”. “Генерално говорећи, ми на нашем тлу можемо да ријешимо ствари за нас, али остатак планете ће за коју деценију вриштати, биће дислокација, биће миграција у огромном степену и ко зна колика ће бити штета од климатских промјена. Ми у САД не узимамо у обзир глобалну слику, ми само мислимо на себе”, рекао је амерички редитељ.

Он је указао да морамо да размишљамо колективно и изразио увјерење да би његов нови филм могао мало да покрене ствари у том смеру. Према његовим ријечима “ми као цивилизација морамо прихватити постојање одређеног степена ризика, као и степена преузимања одговорности, али и примењивати знања”.

“И ја се борим за свој сљедећи филм. Више волим да живим на ногама него да умрем на коленима”, поручио је Оливер Стоун

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана