Српски филмови у трци за ЕУ Оскара

Б92
Српски филмови у трци за ЕУ Оскара

Београд - Домаћи филмови "Смрт човека на Балкану" и "Парада" нашли су се у трци за награду Европске филмске академије, објављено је 11. новембра у Берлину, јавља Б92.

Поменути филмови нашли су се у конкуренцији од 47 остварења из тридесетак земаља.

"Смрт човека на Балкану" Мирослава Момчиловића и "Парада" Срђана Драгојевића једина су домаћа остварења која се такмиче за ове престижне европске награде.

У комисији која је изабрала поменуте филмове били су Пјер Aнри Дело (Француска), Марит Капла (Шведска), Стефан Китанов (Бугарска), Пас Ласаро (Шпанија), Дерек Малколм (В. Британија), и Елма Татарагић (Босна и Херцеговина).

О коначним номинацијама одлучиваће селекциона комисија састављена од чланова борда Европске филмске академије и позваних експерата.

Током сљедећих недјеља, 2.700 чланова академије гласаће за номинације у десет појединачних категорија.

Филм "Смрт човека на Балкану" до сада је приказан на бројним фестивалима, а у октобру га очекује и приказивање на фестивалу у Лондону.

Премијера је заказана за 16. новембар у Сава центру у Београду.

Драгојевићева "Парада" имала је веома успјешан фестивалски, али и биоскопски живот.

Недавно се нашла и у трци за српског кандидата за Оскара за најбољи филм ван европског говорног подручја.

Оба филма такмичиће се са остварењима чувених европских редитеља као што су "Крвопролиће" Романа Поланског, "Цезар мора умријети" браће Тавини, "Срам" Стива Меквин.

У конкуренцији су и овогодишњи кански побједник, филм "Љубав" Михаела Ханекеа, као и француски хит "Недодирљиви" Оливијеа Накачеа и Ерика Толедана.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана