Срдан Голубовић о стварању и настанку филма “Отац”: Прича о достојанству, искушењима и херојству

Приредила: Миланка Митрић
Срдан Голубовић о стварању и настанку филма “Отац”: Прича о достојанству, искушењима и херојству

БЕОГРАД - Отац покушава да испуни захтјеве центра за социјални рад, али схвата да ту постоји један ланац корупције, бирократије који је окренут против обичног човјека.

Као неко ко је изгубио посао и ко је губитник овог времена ријеши да из очаја, у ствари из потребе да врати своју дјецу, крене за Београд пјешке - као један протест и чин и као једини начин који он зна.

Овако је радњу свог филма “Отац”, који ће свјетску премијеру имати на Филмском фестивалу у Берлину, у недавном разговору за Танјуг описао режисер Срдан Голубовић.

Његов филм инспирисан је истинитом причом о човјеку из Крагујевца којем су одузета дјеца. Према Голубовићевим ријечима, пролазећи кроз путовање препуно напора и искушења, тај човјек, у ствари, враћа своје достојанство и од губитника постаје херој. Он додаје и да је данашњем човјеку тешко да сачува достојанство и право на слободу, јер је то изгубљено.

- Кад би питали на улици људе шта је то слобода, не би знали. Тај појам је потпуно изгубљен, људи знају само за један појам - преживљавање. Питања слободе и достојанства су теме богатијих друштава. Овде су људи окренути свакодневном преживљавању и заборављају шта су ти појмови уопште. До тога долазимо само у тим екстремним и критичним тренуцима у животу у којима се нађемо. Као и мој јунак који схвата да мора сам да се бори против свих и да не остаје ништа друго него да поврати своје достојанство и да има потпуну слободу да се бори - објаснио је Голубовић.

У филмовима “Клопка”, “Кругови” и “Отац” главни јунак временом постаје дискретни херој, а по Голубовићевим ријечима, такви људи су највреднији.

- То је највише што човек у овом времену може да буде - да буде у неком свом микросвету који је изградио и у њему чини неке добре и племените ствари или се бори за своју слободу и достојанство - без неке претензије да мења политичке и друштвене околности. За обичног човека то је јако тешко, несагледиво, али човек који осваја сопствени простор, он је за мене херој - сматра Голубовић.

Кад је ријеч о инспирацији за филмове, Голубовић наглашава да му је и док је стварао “Оца” од велике помоћи била литература која се бави питањем појединца.

- Трудим се да читам што више и књижевност заиста волим, чак више волим да читам него да гледам филмове и књижевност је мени инспирација, а с друге стране, током снимања филма и један облик концентрације, фокусираности на оно чиме желим да се бавим. Док сам радио на “Оцу”, читао сам Џ. М. Куција, Давида Гросмана, Виктора Пељевина и Андреја Платонова - навео је Голубовић и додао да му је приликом писања овог сценарија најважнији био дневник Вернера Херцога “Њалкинг он ице”.

Након премијере у Берлину, филм “Отац” отвориће овогодишњи 48. Међународни филмски фестивал у Београду (ФЕСТ).

Стална поставка “Наш музеј филма” отворена је у Југословенској кинотеци у Београду. Изложба обухвата драгоцјене експонате из предисторије и историје филма, а посебна пажња поклоњена је развоју домаће филмске умјетности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана