Снимање Зафрановићевог филма о дјеци Козаре биће завршено до краја августа

Срна
Foto: zrenjaninski.net

БЕОГРАД – Очекује се да ће филм "Златни рез 42: Дјеца Козаре" Лордана Зафрановића, који говори о страдању српске дјеце у усташким дјечијим логорима у Независној Држави Хрватској (НДХ), бити завршен до краја августа, рекао је Срни продуцент овог остварења Зоран Јанковић.

-Ми смо увелико у снимању, остало је још планирано да до посљедњих дана августа, 27. или 28. августа, завршимо снимање - рекао је Јанковић, додајући да се тренутно снима у Банату у Србији.

Додао је да се потом снимање "сели" за Јагодину, околину Мачве, те Панчево и тиме се оно завршава, а неке завршне сцене биће снимљене у Јагодини.

-Иде све супер. Јако сам задовољан са овим што смо све урадили. Велики посао је урађен - рекао је Јанковић.

Нагласио је да ће неке сцене бити снимане и у Републици Српској, пред крај снимања, те да има у виду неке двије локације, али није могао још да каже које.

-Имали смо доста кише у јуну, па нам се план снимања пореметио, али смо га сад успоставили. Једино што може да нас поремети у плану је киша, зато што се све ради у екстеријеру - навео је Јанковић.

Јанковић није могао да каже када ће бити премијера овог филма, јер је још рано, али свакако идуће године.

-Сада када завршимо снимање, улазимо у процес монтаже. Свакако, идуће године биће премијера - додао је он.

Нагласио је да су снимане потресне сцене, те да је овај филм велики пројекат, са великом екипом, као и да је он задовољан свиме што је до сада снимљено и да све изгледа апсолутно врхунски.

-Ми смо снимили неких више од двије трећине и остала је још једна трећина - рекао је Јанковић за Срну.

"Златни рез 42: Дјеца Козаре" су професионални и животни пројекат Лордана Зафрановића, у коме се бави једном од највећих тема у историји човјечанства – темом зла.

Сценарио је инспирисан судбином десетина хиљада дјеце с подручја Козаре која су током Друго свјетског рата одведена у логоре смрти - једине дјечије логоре у Европи, формиране у фашистичкој НДХ.

Централна нит филма је судбина троје дјеце - сестре Зоре и њене двојице браће који су љета 1942 године са мајком бјежали од фашиста дубичким путем. Мајка и њена деца, гладни и жедни, су бежећи заједно са стотинама изгнаника завршили у сабирном центру број три, логору Јасеновац.

"Златни рез 42: Дјеца Козаре" снима се у режији Лордана Зафрановића, по сценарију Арсена Диклића и Зафрановића и то након 40 година од када је књижевник Диклић написао сценарио и бројних покушаја да се обезбиједи финансирање филма.

Снимања су кренула у јулу 2022. године, а настављена у мају 2023. године на локацијама у Србији и Републици Српској и планирано је да трају до краја августа 2023. године.

Премијера филма је планирана током идуће године.

Филм се снима под покровитељством Министарства културе Србије, у продукцији "Кошутњак филма".

Са филмом настаје и истоимена мини-серија у шест епизода која ће се емитовати на РТС-у.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана