Снима се филм о шаховском велемајстору Светозару Глигорићу

Танјуг
Снима се филм о шаховском велемајстору Светозару Глигорићу

БЕОГРАД - У току је снимање документарно-играног филма "Глигорићева Мар дел Плата - Краљева индијска варијанта" редитеља Милана Тодоровића, а у библиотеци Астрономске опсерваторије на Звездари управо је снимљена играна реконструкција чувене шаховске партије велемајстора Светозара Глигорића из далеке 1953. године.

Глумци Радомир Николић и Никола Крнета, заједно са маскерком Драганом Ињац, оживјели су ликове Светозара Глигорића и Мигуела Најдорфа као саставни дио документарног филма о најбољем српском шахисти свих времена, који је подржао Филмски центар Србије.

Извршни продуцент филма је Андрија Луцић, игране дијелове режира Милан Тодоровић, а у екипи су и - директор фотографије Владимир Павић, монтажер Владимир Марковић, костимограф Јована Божовић.

Продуцент новог остварења Огњен Ракчевић, тим поводом и на ту тему изјавио је да је необично срећан што има прилику да истражује животни пут још једног великана домаћег спорта.

"Живот Светозара Глигорића је више него занимљив и не може стати у један филм. Мени најузбудљивији догађај из његовог живота јесте шаховска партија, одиграна на турниру у аргентинској Мар дел Плати, када је против свог великог ривала Мигуела Најдорфа одиграо нову шаховску варијанту, у њему омиљеном отварању", истакао је продуцент.

Он подсјећа да је та варијанта ушла у анале шаховске игре, а на свјежини није изгубила све до данас, јер је велики шахисти и даље радо играју.

"Продукција сваког филма подразумева заједнички рад и зато сам радостан што су се у остваривање мог сна укључиле моје блиске колеге и пријатељи, и сви они дају немерљиви допринос овом филму у настајању. Осим тога, поносан сам што ће овај филм бити и мој докторат на уметничким студијама на Факултету драмских уметности у Београду", закључио је продуцент.

Редитељ филма Милан Тодоровић познат је као сценариста, продуцент и режисер хорор филмова "Зона мртвих" и "Мамула", као и ТВ серија "Ургентни центар", "Синђелићи" за компанију "Емотион".

Тодоровић је режирао и америчку СФ серију "Предстража" (The Outpost), чија су друга и трећа сезона реализоване у Србији.

Продуцент Ракчевић и редитељ Тодоровић већ су сарађивали на документарним филмовима такође на историјско-спортске теме -" Тапавица" (2016) и "Генерал Светомир Ђукић" (2020).

Тај други филм ће ускоро имати и београдску премијеру на предстојећем, одлаганом издању Мартовског фестивала у Дому омладине Београда (од 19. до 25. априла) у селекцији Документарног филма до 50 минута.

Нови филм "Глигорићева Мар дел Плата - Краљева индијска варијанта" је већ добио значајну подршку Покрајинског секретаријата за високо образовање и научно-истраживачку дјелатност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана