Сјећање на режисера Акиру Куросаву: Филмски Шекспир и цар јапанског филма

Срна
Сјећање на режисера Акиру Куросаву: Филмски Шекспир и цар јапанског филма

ТОКИО - Један од највећих филмских режисера свих времена Акира Куро-сава који је прославио кинематографију Јапана, једини режисер који је до-био два пута награду "Оскар" за најбољи инострани филм, рођен је на дана-шњи дан 1910. године.

Успјешно је спојио јапанску традицију и културу са европским сензибили-тетом, а  филмски критичари су га назвали царем јапанске кинематографи-је

Међу његовим најзначајнијим филмовима су "Рашомон", "Седам самураја", "Крвави пријесто", "Идиот", "Живјети", "На дну", "Додескаден", "Дерсу Уза-ла", "Кагемуша", "Ран", "Мададајо".

Због мајсторског владања разним драмским структурама, на Западу је на-зван Шекспиром филма, док је у домовини добио надимак "Император".

Куросава је један од снажнијих и оригиналнијих аутора јапанске и свјетске

кинематографије.

Према сопственом признању, мото његове умјетности стаје у питање: "За-што људи не могу срећније да живе заједно?".

Његов најбољи филм, савршена метафора, јесте "Рашомон". Премијерно је приказан у Токију августа 1950. године. У питању је прича која говори о субјективном погледу људи на један догађај и ствари око њих спада у врх свјетске кинематографије.

Данас влада мишљење да је Куросава највећи филмски умјетник са просто-ра Азије, и један од највећих филмских стваралаца у свијету.

Куросава је имао јединствену сниматељску технику - користио је даљинска сочива јер су издуживала кадар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана