Шијан на пола пута снимања филма "Буди Бог с нама"

Танјуг
Foto: Wikimedia

ПАЛИЋ – Режисер Слободан Шијан изјавио је данас да је прешао половину и најтежи дио снимања филма "Буди Бог с нама", у коме Милош Биковић игра улогу авангардисте и пионира филмске критике Бошка Токина (1894-1953).

"Дао Бог да га завршим. Некако иде доста тешко због короне. Имали смо прекид од годину дана. Наставили смо овог јуна. Требали смо да завршимо прошлог", рекао је Шијан на конференцији за новинаре на Фестивалу европског филма на Палићу.

Промовишући своју књигу "Писци у биоскопу: Књижевна историја наших филмских доживљаја", Шијан је на питање о току снимања његовог новог филма рекао да је остало "још три недеље снимања".

"Ово сад чини ми се да је мало лакше, да ће бити океј", рекао је прослављени режисер филмова "Маратонци трче почасни круг", "Ко то тамо пева" и "Давитељ против давитеља".

Повратнички Шијанов филм, први после "С.О.С." (2007), смјештен је у двадесете године прошлог века и говори о Токину, филмском режисеру, покретачу авангардног часописа Зенит, и снимању првог авангардног филма на овим просторима "Буди Бог с нама".

Сценарио за "Буди Бог с нама" потписују Шијан, Биљана Максић и Владимир Манчић, а поред Биковића, играју Горан Богдан, Слобода Мићаловић, Небојша Дугалић, Јована Стојиљковић, Андрија Милошевић, Сергеј Трифуновић и други.

Говорећи о антологији "Писци у биоскопу: Књижевна историја наших филмских доживљаја", коју је јесенас објавио Филмски центар Србије, Шијан је истакао да ту сабрани текстови нису филмске критике и есеји, већ свједочанства наших писаца о значају филма у читавом 20. веку.

Према његовим речима, у књизи су сабрана "прозна сведочења о животу филма код нас", која су оставили Иво Андрић, Бранислав Нушић, Станислав Винавер, Растко Петровић, Бошко Токин, Милош Црњански, Богдан Тринанић, Александар Петровић, Данило Киш, Дубравка Угрешић и други.

"Када се погледа ова књига заиста се схвати да је филм имао буран живот у нашој средини и да је био присутан чак и када се код нас нису снимали филмови, али су били један изузетно значајан доживљај у животу наше културе и нашег човека", рекао је Шијан.

Идеја о књизи је била сазријевала и тражила своју форму током деценија, од када је Шијан први пут прочитао новелу Александра Тишме "Мртви угао", и остао "фасциниран открићем да се о филму може и тако писати".

"У новели депресивни млади човек уђе у биоскоп, гледа амерички филм, а Тишма улази у минуциозну анализу свих детаља његовог доживљаја филма, укључујући улазак у биоскоп, шта га привлачи на плакатима, како тражи седиште, како почиње филм, шта он ту размишља", рекао је Шијан.

Под утиском Тишмине новеле, Шијан је почео да чита и тражи сличне текстове, а када их се поприлично накупило, помислио је да би било добро да направи антологију.

"Размишљајући о форми као све то да сложим, врло сам задовољан како сам то урадио, а највише што се књига појавила. То је захтеван пројекат, није јефтино направити такву књигу. Добро је да постоји као некаква референца", рекао је Шијан.

Упитан шта, као добитник награде "Александар Лифка", мисли о Фестивалу европског филма, који траје до 23. јула, Шијан је оцијенио је Палић "себи обезбедио значајно место на европској фестивалској сцени".

"Има добар концепт и допада ми се парирање међународних и домаћих угледних аутора, што нама диже вредност", истакао је Шијан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана