Серија “Понуда” о снимању славног филма “Кум” стиже 28. априла: Прича о настанку холивудског класика

Приредио: Бранислав Предојевић
Серија “Понуда” о снимању славног филма “Кум” стиже 28. априла: Прича о настанку холивудског класика

ЛОС АНЂЕЛЕС - Серија “Понуда” о снимању легендарног филма “Кум” премијерно ће бити приказана 28. априла, званично је објавио студио “Парамоунт плус”.

Исти студио ове је седмице објавио трејлер који најављује дигитално рестаурисану верзију овог култног остварења поводом 50 година од снимања класика седме умјетности. Прецизније речено, од 25. фебруара биће приказиван у одређеним биоскопима у Америци и свијету, а 22. марта први пут ће “Кум” бити доступан у 4К ултра ХД верзији на платформама. Копола је тим поводом изјавио да је срећан због прославе филма који је одредио његову каријеру.

- Веома сам поносан на “Кума”, који је свакако одредио прву трећину мог стваралачког живота. Уз ову почаст поводом 50. годишњице, посебно сам поносан на филм из прошле године “Кум, епилог: Смрт Мајкла Корлеонеа”, јер приказује оригиналну визију Марија Пуза и мене у коначном завршетку наше епске трилогије. Такође ми је задовољство прославити ову годишњицу са “Парамаунтом”, заједно са дивним обожаваоцима, који су га вољели деценијама, млађим генерацијама које га и данас сматрају релевантним и онима који ће га открити први пут - рекао је Копола.

Мини-серија од 10 епизода приказаће причу о настанку Кополиног остварења из перспективе продуцента Алија Радија, кога ће у серији играти Мајлс Телер. Иначе, за ту улогу је прво ангажован Арми Хамер, прије оптужби за канибализам, док би Кополу требало да игра глумац Ден Фоглер пише портал “Дедлајн”.

У филму су глумили Марлон Брандо, Ал Паћино, Џејмс Кан, Џон Казале, Роберт Дувал, Дајан Китон и Талија Ши и био је номинован за 11 “Оскара”, а освојио је три - укључујући и онај за Радија.

Прве три епизоде серије биће емитоване једна за другом, док ће преосталих седам бити доступно за стримовање сваким наредним четвртком. Поред Телера, у глумачкој екипи серије су Метју Гуд, као Роберт Еванс, Џуно Темпл, као Бети Макарт, Ђовани Рибизи, као Џо Коломбо, Ден Фоглер, као Френсис Форд Копола, Берн Горман, као Чарлс Блудорн, Колин Хенкс, као Бери Лапидус и Патрик Гало, као Марио Пузо.

Марлона Бранда из времена када је глумио Вита Корлеонеа у новој серији играће Џастин Чејмберс, коме ће то бити прва улога након што је напустио популарну серију “Увод у анатомију”, крајем 2019. године. Аутор серије је Мајкл Толкин, а извршни продуцент Ники Тоскано.

“Кум” је филм режисера Франсиса Форда Кополе из 1972. године и представља адаптацију истоименог романа, који је написао италијански писац Марио Пузо. Прича филма покрива период од 10 година (1945 - 1955) и прати италијанско-америчку мафијашку породицу Корлеоне. Филм је награђен признањима Америчке филмске академије за најбољи филм, најбољег глумца и најбољи адаптирани сценарио, а изабран је и за чување у Националном филмском регистру Сједињених Америчких Држава. Такође је рангиран као други најбољи филм у историји америчке кинематографије, иза “Грађанина Кејна” на списку “100 година - 100 филмова” (издање на 10. годишњицу)” Америчког филмског института.

Касније је добио два наставка, “Кум 2” 1974. и “Кум 3” из 1990. године, од којих је други дио такође дочекан сјајним критикама, док је трећи дио изазвао мање одушевљење и код критике и публике.

Публика

Публика има слично мишљење као и критика поводом овог филма, пошто је рангиран као други на списку 250 најбољих сајта “IMDB”.

Такође, пласиран је као први на списку 100 најбољих филмова сајта “Метакритик” и међу првих 10 на списку најбољих филмова свих времена сајта “Ротен томејтос”. Занимљиво је да је филм најприје одбио да сними италијански режисер Серђо Леоне, а дванаест година касније он је ипак снимио криминалистички еп “Било једном у Америци”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана