Серија “One Piece” руши све рекорде стриминга: Гусарска прича као глобални феномен

Бранислав Предојевић
Серија “One Piece” руши све рекорде стриминга: Гусарска прича као глобални феномен

ЛОС АНЂЕЛЕС - Прва сезона “Нетфликсове” телевизијске адаптације јапанске манге и аниме “One Piece” емитована протекле седмице поставила је нове рекорде гледаности у ери стриминга уз сјајне критике.

Серија је већ истовремено достигла позицију број један на “Нетфликсовој” топ 10 листи у 86 земаља, више од било које друге емисије у историји сервиса током свог дебитантског викенда. То је надмашило претходни рекорд од 83 земље, који су држале серије “Сриједа” и четврта сезона серије “Чудне ствари”.

Колико је реакција публике била сјајна говори податак да је серија од 31. августа до 3. септембра зарадила 18,5 милиона прегледа и 140 милиона сати гледања, што су фантастични бројеви за премијерни викенд. Играна серија “One Piece” направљена уз велики допринос креатора оригиналне аниме Еичира Оде, привукла је признање јер је разбила холивудску “аниме клетву” и испоручила играну адаптацију која функционише, како код обожаватеља оригинала тако и код нове публике.

Сам Ода није штедио комплименте на рачун цијеле екипе уочи објављивања серије коју су развили Мат Овенс и Стивен Мид.

- Апсурдно је да је идеја о адаптацији “One Piece” као играној серији настала прије седам година! Како је било могуће такав свијет транспонирати у стварност? Требало је много рада, труда глумаца, реконструкције зграда и костима, реализације ситуација које могу да раде само у живој акцији, дијалога и посвећеност толико људи који су радили већ је била сама по себи нешто прелијепо - рекао је Ода.

Легендарна анима прати Манкија Д. Луфија, младића који се заклиње да ће постати краљ пирата и креће у потрагу за легендарним благом пирата познатим као “One Piece”, које се сматра највећим на свијету. На том путовању окупља одважну гусарску посаду Сламнатог шешира, дјевојку лопова и навигатора Нами (Емили Руд), мачеваоца Ророноа Зороа (Макењу), снајперисту Усопа (Џејкоб Ромеро) и кувара Сањи (Таз Скџлар). Ова отрцана гомила неприлагођених креће у потрагу за благом легендарног гусара Златног Роџера, суочавајући се са бројним гусарским ривалима и окрутним маринцима.

За разлику од неких ранијих адаптација анима и манга предложака “Нетфликс” се овај пут одлучио да узме изворни анима материјал и једноставно га пренесе у стварни свијет. Обично је то оно што људи желе да виде уз верзије аниме или цртаних филмова које воле и очигледно је добро функционисало за стримера у овом случају, јер је серија успјела да задржи срж онога што “One Piece” чини тако популарним међу гледаоцима и читаоцима. У исто вријеме, успјела је да уклопи велики дио приче, која се до сада протеже у више од хиљаду полусатних аниме епизода у гледљиву и забавну серију. Глумци су фантастични у својим улогама, док је режија сјајно оживјела напети ритам и атмосферу предлошка.

Серија тренутно има импресивних 96 посто просјечне оцјене публике на сајту “Ротен томејтос”, а критичари нуде своје похвале у просјеку од 83 одсто, што је чини једном од најбоље оцијењених серија у овом миленијуму и најбоље оцијењеном “Нетфликсовом” серијом свих времена.

Манга

“One Piece” је манга серија коју је написао и илустровао Еичиро Ода, а од 1997. године до данас поглавље серијала сакупљена су у тренутно 106 танкобон томова. Оригиналну мангу критичари и читаоци рангирају као једну од најбољих манги свих времена уз обарање бројних издавачких рекорда, укључујући највећи почетни тираж било које књиге у Јапану. Данас “One Piece” има више од 516,5 милиона примјерака у циркулацији у преко 61 региона и земаља, што је чини најпродаванијом мангом на свијету и најпродаванијим стрипом у штампаном формату. Од 1999. године манга је адаптирана у аниму која има више од 1.000 епизода уз десетине специјалних филмова. Издавачка кућа “Дарквуд” преводи “One Piece” мангу од 2013. године на српски језик и тренутно су преведена 26 тома.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана