Серија Нечиста крв од децембра

Taнјуг
Снимак из филма "Нечиста крв"
Foto: Архива | Снимак из филма "Нечиста крв"

САРАЈЕВО - Филм "Нечиста крв" биће приказиван у биоскопима од 26. августа, а десет једночасновних наставака серије од децембра, најавила је данас продуценткиња Снежана Ван Хувелинген.

На конференцији за новинаре Сарајево филм фестивала, гдје су премијерно приказана прва два наставка "Нечисте крви", Ван Хувелинген је рекла да ће серија, за разлику од филма који се дешава само током 1850. године, обухватити период од четири деценије и три генерације.

"У серији пратимо једну породицу кроз 40 година. Почињемо од Хаџи Трифуна, Софкиног деде, преко његових синова и на крају завршавамо са Софком, а то је трећа генерација", рекла је Ван Хувелинген.

У филму редитеља Милутина Петровића "Нечиста крв" Драган Бјелогрлић игра главну улогу српског трговца Хаџи Трифуна који настоји да ријеши сложене и опасне односе са Турцима, пословним сарадницима, али и унутар своје породице у Врању.

Серију уз Петровића потписује и редитељ Горан Станковић, а рађена је, као и филм, по затуреном па пронађеном сценарију синеасте Војислава Нановића. који је настао по дјелима књижевнка Боре Станковића.

Петровић је истакао да је Станковић писао "о психологији на јако модеран начин", што је Нановић "на диван начин схватио" и преточио у сценарио 1975. године, који је на њега приликом првог читања оставио импресију - "да је то вестерн!"

"У сценарију сам видео очигледну ствар, да цео регион има јако богату историју 19. века. Дефинитивно узбудљивију, лепшу и живописнију него Тексаса или Аризоне. Али из неког, можда чак мазохистичког разлога, ми то никад нисмо баштинили", оцијенио је Петровић.

Према његовим ријечима, у вријеме када се дешава "Нечиста крв" путовало се на коњима, "што је синоним за вестерн, а људи су овде јахали коње боље него у Тексасу".

Редитељ Станковић је рекао да је радећи на серији са Петровићем имао исту визију, да су се надопуњивали, само су се "поделили по епизодама".

"Најизазовнији је био простор који смо могли да домаштамо, да не правимо етнографску инсталацију или документ који ће неко да узме здраво за готово, него да дамо једну интерпретацију тог времена и јунака, неку врсту стилизације у сваком сегменту", рекао је Станковић.

Из многобројне глумачке екипе, конференцији је присуствовала Катарина Радивојевић, која је за свој лик Цоне, Хаџи Трифунове сестре, рекла да је "претеча модерне жене" и да "симболизира слободу избора у патријахалном вермену када то није било могуће".

Анђела Јовановић је своју Ташану описала као комплексан и дубок лик, жену "испред свог времена, бунтовника који се бори за слободу и на крају преузме одговорност за последице".

Градећи Владику Мирона, глумац Дејан Бућин је настојао да то "не буде једнодимензионални приказ верског лика", нагласивши да му је био "најинтересантнији његов унутрашњи сукоб између посвећености Богу и људске жудње за Ташаном".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана