Серија “Кости” донијела горку причу о овом времену и другачијим путевима и судбинама: Искупљење могуће само уз покајање

Г.С.
Серија “Кости” донијела горку причу о овом времену и другачијим путевима и судбинама: Искупљење могуће само уз покајање

Ријетке су серије које једно вријеме прикажу онакво какво је сада, мрачно, реално, препуно ликова какве познајемо, и догађаја којима свједочимо, било да о њима ћутимо или да их гласно помињемо.

Ријетке су серије о нама и овом тренутку, а таква једна серија је остварење “Кости”, рађена по сценарију Николе Коље Пејаковића, а у режији Саше Хајдуковића, чија прича је данима након емитовања посљедње епизоде и даље актуелна, а коментари и критике углавном позитивни. Хваљена је прича, глума, музика, цјелокупна прича и одличан приказ мучног и суровог свијета, који од добрих начини злочинце и покајнике, а од лоших још више изопачене, окрутне и недодирљиве.

Друштвене мреже од почетка емитовања серије мјесто су на којима су праћене реакције, а своје осврте и коментаре давали су и сами глумци, те регионални критичари.

- Реакције су невјероватне, коментари врло емотивни и заиста ми, као аутори серије, нисмо могли да пожелимо бољи пријем и снажније реакције од ових које гледамо и слушамо - рекао је сценариста Никола Пејаковић осврћући се на завршену серију, која је други дио трилогије “Месо - Кости - Кожа”.

Свака епизода “Костију” носила је другачији назив, по именима познатих свјетских дјела - “Сви ми”, “Странац”, “Бука и бијес”, “На путу”, “Почетници” ,”Сљепило”, “Круг се затвара”, “Мучнина”, “Срце таме” и посљедња, насловљена само са три тачке.

- На једном папиру смо цртали једну причу, а тај папир је ово наше друштво и све што се дешава око нас. Генерално имам неки став, а то је да од мене нећете чути ружну ријеч о српским предсједницима влада и од данас никад више, зато што нећу да се наши непријатељи веселе над нашом неслогом и нашим свађама - наводи Пејаковић.

Намјера аутора била је да створе причу о овом времену, да осликају и прикажу његов дух у неколико епизода једне приче, која је на концу свега велика прича о покајању, а самим тим и о путу искупљења појединца.

- Ми ове људе срећемо свакодневно. С једне стране то је борба обесправљених. Ти људи су хероји колико издржавају. И сам се понекад нађем у тој ситуацији да помислим, кад не може систем да ме заштити, да узмем сам правду у своје руке, али избор увек постоји - рекао је глумац Јово Максић, који је играо Косту Говорушу.

Серија је окупила огромну глумачку екипу, међу којима су, осим Пејаковића, Максића и Мићановића, глумили Љубиша Савановић, Николина Фригановић, Никола Ракочевић, Љубомир Бандовић, Борис Исаковић и други.

- Главни адут серије су одлично написани и одглумљени ликови. Хајдуковићева режија из сваког глумца извлачи оно најбоље, а посебно од ударног двојца: Максића и Савановића - назначио је раније у критици серије Ђорђе Бајић.

Глумица Милица Јаневски сматра да је суштина квалитета у добро написаном сценарију и изабраним глумцима.

- Стално ми стижу поруке, реакције су позитивне, не само за моју ролу, него су комплименти упућени комплетној екипи, што је стварно реткост. За глуму кажу да је уједначена, што је све ређе на нашим просторима. Једноставно, сви су добри. А суштина је у јако добро написаном сценарију и то је нешто што олакшава глумцу рад, остаје му само да удахне живот улози - објаснила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана