Састав “Горилаз” припрема дугометражни анимирани филм: Нови живот виртуелних рок хероја

Бранислав Предојевић
Састав “Горилаз” припрема дугометражни анимирани филм: Нови живот виртуелних рок хероја

ЛОС АНЂЕЛЕС - Пионири рок анимације, култни британски састав “Горилаз” у сарадњи са стриминг дивом “Нетфликсом” снимају сопствени дугометражни филм.

Ово је логичан корак у каријери групе, која је након седам студијских албума, бројних видео-спотова, сопственог веб серијала “Song Machine”, те запажене сарадње са култним анимираним серијалом “The Powerpuff Girls” напокон одлучила да заокружи митологију групе кроз сопствени филм. Анимирани аватари који представљају бенд из стварног живота имају компликовану историју и бекграунд од њиховог истоименог дебија, али планира се да филм прошири њихове приче у дугометражни наратив. Дејмон Албарн, лидер групе, званично је објавио да је “Нетфликс” дао зелено свјетло за филм.

- У Лос Анђелесу припремамо дугометражни анимирани филм са “Нетфликсом”. Имамо сесију писања у Малибуу. То је нешто што желимо да урадимо дуго и прошли смо кроз толико инкарнација да бисмо стигли до свог филма - рекао је Албарн.

Овај мултиталентовани музичар додао је да је креативна слобода кључ сарадње.

- “Нетфликс”, осим што сада на неки начин управља овим градом, добар је као креативни тим који даје много слободе ауторима, што је нама важно, јер не желимо да радимо филм који се не уклапа у наш музички универзум - казао је је лидер групе.

Познати британски музичар, бивши члан бенда “Блур” и запажени соло умјетник створио је “Горилаз” са стрип аутором и музичарем Џејмијем Хјулитом 1998. године. Хјулит је дизајнирао ликове за бенд користећи препознатљив цртачки стил који је развио у својој славној серији стрипова “Tank Girl”. Продуцент Реми Кабака Џуниор придружио се касније, а током година бенд је сарађивао са бројним другим извођачима, од “Мос Дефа” до “Дејнџр Мауса” и Роберта Смита. Бенду се такође придружио Брус Вилис у музичком споту за нумеру “Stylo” који би могао бити најлуђа комбинација цртаног филма и камео наступа славних. Чак су натјерали покојног филмског великана Дениса Хупера да сними подужи вокал за пјесму на њиховом другом албуму “Damon Days”.

Измишљени бенд чине пјевач 2-Д, басиста Мардок, бубњар Расел и гитариста Нудл. Неко вријеме њихов басиста био је Ејс, вођа “Гангрин” банде из цртаћа “The Powerpuff Girls”, док је Мардок био у затвору, иако се он од тада поново придружио бенду. Нудл је такође накратко замијењена киборг верзијом.

Бенд је промијенио много различитих музичких стилова током година, од поп и рок звука до хип-хопа и фанка, а начин на који су представљени у својим музичким спотовима био је једнако различит. Ликови су уз мање варијације остали исти, али су анимирани у низу различитих жанрова, стилова и техника уз спектакуларне резултате.

Стрип

Протекле године бенд је поводом 20 година од првог албума “Gorillaz” избацио и обиман стрип алманах “Горилаз 2020”, који је објавио издавач “З2 комикс”.

Ова раскошна књига има 120 страница у колору, са бројним Хјулитовим умјетничким радовима за бенд. Књига у тврдом повезу садржи ексклузивне стрипове са главним јунацима које чине постава групе,  загонетке, игре и низ специјалних гостовања сарадника састава из прошлости и садашњости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана