Саопштени први кандидати за Оскаре

ГС
Саопштени први кандидати за Оскаре

Објављени су први кандидати за предстојећег Оскара за најбољи филм ван енглеског говорног подручја.

У питању су швајцарска романтична драма "Парче неба" и ирска драма "Тиха девојчица". Оба филма су већ награђивана на престижним филмским фестивалима, укључујући и онај у Берлину.

У центру првог филма налази се Ана, млада жена која живи у забаченом алпском селу и покушава да се носи са непредвидивим понашањем свог мужа након што му љекари дијагностикују тумор на мозгу.

Радња другог филма такође се дешава на селу, у руралној Ирској, 1981. године. Тиха, занемарена дјевојчица послата је из своје дисфункционалне породице да проведе љето код далеких рођака. Она се потпуно отвара у новом окружењу, али у новој кући у којој не треба бити тајни, она открива једну... Филм је скоро у потпуности испричан на ирском или гелском језику.

Филмови који су у конкуренцији за овог "Оскара" морају бити у дистрибуцији у својим земљама између 01.01. и 30.11. ове године. Крајњи рок за пријаву филмова јесте 03.10. ове године. Филмови који се нађу у ужој конкуренцији биће саопштени 21.12, а "пет изабраних" 24.01. 2021. године. Додела 95. по реду "Оскара" биће 12.03.2023. године.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана