“Руска газета”: “Дара из Јасеновца” - српски одговор фалсификаторима историје

Срна
“Руска газета”: “Дара из Јасеновца” - српски одговор фалсификаторима историје

МОСКВА - “Руска газета” пише да је одговор фалсификаторима историје српски филм “Дара из Јасеновца”, који је ових дана представљен широј јавности, а због политичких разлога је искључен из такмичења за америчку филмску награду “Оскар” иако је постигао велики успјех приликом пројекције у Америци.

Лист напомиње да је овај филм, режисера Предрага Антонијевића, снимљен уз подршку Србије и посвећен је српској голготи - геноциду над православним народом који је претрпио у Независној Држави Хрватској /НДХ/ у периоду од 1941. до 1945. године.

Главни јунак филма је десетогодишња дјевојчица Дара, која је заједно са родбином доведена у усташки концентрациони логор Јасеновац, који је симбол злочина НДХ и трећи по броју жртава у Европи, послије Аушвица и Треблинке у Пољској.

Лист подсјећа да су вођа НДХ Анте Павелић и министар образовања и књижевник Миле Будак хтјели да ријеше српско питање радикално: трећину - убити, трећину - насилно покатоличити, трећину - иселити у Србију. Парола коју је смислио Будак гласила је “Србе на врбе”.

Напомиње се да је резултат геноцида, извршеног уз безусловну подршку католичког свештенства био ужасан: порушено је 299 православних цркава, 240.000 Срба насилно је прекрштено у римокатолике, а око 750.000 Срба убијено.

“Филм је тежак, немогуће га је гледати без суза и немогуће је не преживљавати страдање Даре и њене породице, као и свих Светих новомученика Јасеновачких, које сада празнује Српска православна црква”, пише “Руска газета”.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић изјавио је за “Руску газету” да су под покровитељством Хитлера његови највјернији савезници - усташе учинили све напоре да заврше пројекат западних идеолога 19. вијека, чији је циљ био - спријечити Русију и православље да дођу до топлог мора, уништавањем скоро два милиона православних Срба.

Мастиловић је подсјетио да се у извјештају југословенске државне комисије о злочинима окупатора и њихових саучесника из 1945. године наводи, између осталог, да је историја са НДХ добила нову представу о свирепости и крвопролићу.

“Сва историја масовних убистава само је блиједа слика пред незапамћеним терором НДХ. Док је шпанска инквизиција донијела око 30.000 жртава за три вијека, НДХ, са мање од шест милиона људи, за неколико мјесеци убила је између 500.000 и 700.000 људи”, рекао је Мастиловић.

Злочини НДХ, напомиње Мастиловић, оставили су без ријечи чак и њемачке и италијанске официре.

Професор Филозофског факултета београдског универзитета Милош Ковић констатује да је један од главних разлога непријатељства Запада према Србима у томе што их од 19. вијека сматрају “малим Русима”.

Ковић подсјећа на подршку Русије Србима за ослобођење од Османског царства, као и на то да српски народ увијек одговара Русији са универзалном љубављу, која се може назвати саставним дијелом српског националног идентитета.

“Срби никада неће заборавити помоћ Николаја Другог и Русије у критичној години 1914. Задржавајући западне крсташе, Срби су својим масовним страдањима и 1941. и 1999. године, указивали Русији на опасност, давали јој времена да се сабере и припреми за одбрану. Мислим да је важно да се схвати: агресија Запада против Срба - то је само припрема за поход на Русију”, каже Ковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана