Ричард Линклејтер ће нови филм снимати 20 година

Агенције
Ричард Линклејтер ће нови филм снимати 20 година

Амерички редитељ Ричард Линклејтер, познат по амбициозним и необичним пројектима, открио је да ће снимање његовог новог филма трајати 20 година.

Редитељ је провео 12 година у снимању остварења “Одрастање” (Боџхоод, 2014), што је омогућило главном глумцу Илару Колтрејну да природно стари од пете до 19. године, до уписивања на факултет.

Филм је добио неколико великих награда - престижног “Оскара”, “Златни глобус” и награду БАФТА.Редитељ је објаснио да му је жеља била да сними филм о одрастању и родитељству.

- Требало ми је 12 година да ту причу испричам како треба. Био је то највећи ризик с којим један аутор може да се суочи, али на крају је тријумфовала вјера - истакао је Линклејтер.

Линклејтер (59) жели да обори рекорд у снимању адаптације мјузикла Стивена Сондхајма “Меррилџ Ње Ролл Алонг”, приче о композитору који напушта Бродвеј да би у Холивуду био филмски продуцент.

Редитељ је почетком деведесетих стекао статус једног од најзначајнијих редитеља независне кинематографије. Током 1995. године премијерно је приказан први дио његове трилогије “Пре свитања”, који се заједно са наставцима “Прије заласка сунца” и “Прије поноћи” често наводи као један од најбољих љубавних филмова свих времена.

Режирао је и анимиране драме “Пробуђени живот” и “Мрачни скенер”, као и филмове “Пропалица” и “Слуђени и збуњени”.

Дугорочних пројеката већ је било у историји кинематографије, Индијац Сатџајит Реј у периоду од пет година реализовао је своју славну трилогију о Апуу, увијек с истим глумцима, шкотски редитељ Бил Даглас седамдесетих година измамио је хвалоспјеве сјајном, аутобиографском трилогијом филмовима “Моје дјетињство”, “Моја породица” и “Мој пут кући”, а документарце у којима су се редитељи с размаком од неколико година враћали некадашњем врелу инспирације тешко је и набројати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана