Рестроспектива остварења Емира Кустурице отворена пројекцијом филма “Сјећаш ли се Доли Бел”

Срна
Рестроспектива остварења Емира Кустурице отворена пројекцијом филма “Сјећаш ли се Доли Бел”

БЕОГРАД - Пројекцијом филма “Сјећаш ли се Доли Бел”, поводом 40 година од премијере овог остварења, вечерас је у Југословенској кинотеци у Београду почела рестроспектива великана свјетског филма Емира Кустурице.

Вечерас се приказује дигитално рестаурирана копија Кустуричног филмског првенца, промовисаног у Сарајеву 2. фебруара 1981. године, у којој се славни редитељ већ на почетку каријере окитио “Златним лавом” на Венецијанском филмском фестивалу.

Филм, у којем играју Славко Штимац, Слободан Алигрудић, Љиљана Благојевић, Мира Бањац и Павле Вуисић, био је одскочна даска за сва наредна Кустуричина остварења, почев од „Оца на службеном путу”, који ће у оквиру ретроспективе бити приказан сутра у 18.00 часова.

У Југословенској кинотеци од недјеље, 21. новембра, до четвртка, 2. новембра, биће приказани и филмови “Живот је чудо”, “Снови у Аризони”, “Подземље”, “Црна мачка, бијели мачор”, “На млијечном путу” и “Завјет”, као и документарци “Супер 8 приче”, “Марадона” и “Пепе, један узвишени живот”.

На рестроспективу славног аутора у оквиру програма Великани свјетског филма пажњу скреће и насловна страна новембарског издања часописа “Кинотека”.

У есеју поводом 40 година од премијере дебитантског филма Емира Кустурице “Сјећаш ли се Доли Бел” Маријана Терзин Стојчић анализира опус “филмског доајена који пише, компонује, предвиђа и филмски кадрира, суверено владајући сваким видом умјетничког изражавања”.

Ауторка есеја оцјењује да је Кустурица постао и до данас остао једна од икона савремене свјетске кинематографије, истичући да на простору бивше Југославије не постоји филмски умјетник са толико значајних свјетских еснафских признања.

“Не постоји Србин који је привукао више света овој балканској међи. Не постоји аутор који је више причама о рату критиковао његово безумље. Не постоји стваралац који је изградио више споменика својој сабраћи него што је примио признања”, закључује Стојчићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана