Редитељи одабрали потенцијалне Оскаровце

Агенције
Редитељи одабрали потенцијалне Оскаровце

Редитељи Мартин Скорсезе, Стив Меквин, Дејвид О. Расел, Алфонсо Куарон и Пол Гринграс номиновани су за награду Удружења америчких редитеља (DGA) која се често сматра најбољим показатељем уочи додjеле Оскара.

Британски редитељ Меквин зарадио је своју прву номинацију за историјску драму „12 година ропства“ као и његов земљак Гринграс за трилер о сомалским гусарима „Капетан Филипс.“ Мексички редитељ Куарон такође је први пут номинован за ову награду за свемирску драму „Гравитација.“

За 71-годишњег Скорсезеа ово је 11. номинација за филм „Вук са Вол Стрита“, док је Раселу ово друга номинација за филм „Америчке варалице“.

Скорсезе који је до сада био десет пута номинован за награду Удружења америчких редитеља, освојио ју је само једном и то 2006. за трилер „Двострука игра“ за који је добио и Оскара као најбољи редатељ. А ако освоји ову награду Меквин ће постати први „црни“ редитељ којем је припала та част.

Награду Удружења америчких редитеља сматра се кључним показатељем за номинације за Оскара. Од 1948. догодило се у само седам наврата да добитник DGA награде није добио и Оскара, награду Америчке академије науке и умjетности.

Имена добитника награде Удружења америчких редитеља биће објављена на свечаности 25. јануара, шест недjеља уочи додjеле Оскара.

Мини скандал међу филмским критичарима

Холивудску сезону награда, никада познату по уљудности, сада је обиљежио сукоб између режисера Стива Меквина (12 година ропства) и филмског критичара Армонда Вајта.

На додјели награда Њујоршких филмских критчара почетком седмице Вајт је наводно Меквина назвао „вратаром и ђубретаром“ док му је награду за најбољу режију уручивао Хари Белафонте. Меквин је прешао преко коментара, наизглед незаинтересовано.

У имејлу дистрибутеру филма, студију „Фокс“, предсједавајући Удржења њујоршких филмских критичара Џошуа Роткоп извинио се и студију и Меквину због коментара и навео да је „ужаснут“ ријечима које је чуо од једног члана удружења и најавио „дисциплинарни поступак“.

Вајт је иначе познат по отровним критикама а „12 година ропства“ назвао је „порнографијом мучења“.

У одговору на мејл, Вајт је одбацио извјештаје о свом понашању али је одбио да каже шта је рекао за Меквина. „Бараж лажи, погрешних извјештаја, непоткрепљених извора и измишљених цитата засјенио је саме награде и врхунац вечери када су Џејмс Тоак и Питер Богданович хвалили добитника награде за најбољи филм - 'Америчку превару'„, навео је он.

Основан 1935. Удружење њујоршких филмских критичара је једна од најпрестижнијих група у САД и чини је 38 критичара из Њујорка. Вајт је до скора био предсједавајући удружења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана