РЕЦЕНЗИЈА “After Life” (2022): Анђео прљавог језика

Бранислав Предојевић
РЕЦЕНЗИЈА “After Life” (2022): Анђео прљавог језика

Након што је водећи церемонију додјеле “Златних глобуса”, неколико пута брутално извријеђао холивудску елиту, славни комичар Рики Џервејс је 2019. године, по свему судећи, као награду добио одријешене руке од “Нетфликса” за своју ауторску серију “After life”.

Шалу на страну, ризична сценаристичка комбинација циничног и оштрог хумора с једне стране и болне мелодраме о губитку вољених с друге стране, ношена његовом вулканском ауторском енергијом и глумачким шармом комплетног ансамбла повезана је у успјешну цјелину, која је постала хит на водећем свјетском стриминг сервису, дочекавши и другу сезону током 2020. године, а потом и трећу сезону, емитовану 14. јануара ове године.

Чувени комичар бриљирао је као сценариста, режисер и глумац, доказавши да је много више од телевизијске звијезде, која је до славе стигла помјереним смислом за хумор и оштрим скечевима на рачун славних.

У поменутој актуелној и завршној  трећој сезони, Џервејс је надмашио сам себе, играјући се публиком попут луткарског мајстора,  водећи је с лакоћом од смијеха до суза кроз свих шест епизода, до убједљивог и разоружавајућег финала. Да буде боље он при томе није правио компромисе, већ се кроз уста свог главног јунака, сломљеног, бијесног и огорченог новинара Тонија Џонсона обрушава без милости на све и сваког, ко му се учини вриједном метом за стрелице његовог црног хумора.

У измишљеном градићу Тамбури и редакцију локалних новина, вијести о политичкој коректности нису стигле, јер главна ведета овог медија, поменути Џонсон не води претјерано рачуна кога ће напасти. Рики тј. Тони једнаким жаром, жестоко и тешко вријеђа бијеле и црне, мршаве и дебеле, стрејт и геј ликове, богате и сиромашне, спортисте и антиспортисте, ружне и згодне, старе и младе (укључујући и једну гласну бебу), религиозне и атеисте, надређене и подређене, покушавајући да сакрије сопствени бол и усамљеност након смрти супруге, тјерајући људе од себе. Срећом, брзо постаје јасно да је његов прљави језик само средство којим крије своје анђеоско срце што његови пријатељи брзо схватају и нимало случајно удовица Ен у једном моменту њега назива анђелом који спасава људе.

У том моменту постаје јасно зашто је драмска линија сценарија екстремно наглашена као хумористичка и зашто мелодрама стално балансира на самој ивици кича и патетике. Одговор је једноставан - како би успоставила равнотежу с бруталном бујицом комичарских увреда, који би без свог пандана одвела серију у бесмислени телевизијски трактат политички некоректног хумора, који је сам себи сврха.

Рики је довољно искусан и довољно талентован да не дозволи да се серија претвори у шоу једног човјека, колико год он добар био, већ се окружио гардом искусних ветерана и младих снага британског глумишта, који су све три сезоне маестрално носили своје улоге, како год су оне биле написане, као крајње обичне или крајње бизарне личности. Једноставна камера, која у маниру кућног видео-снимка, без радикалних кадровских захвата прати глумце и њихову међуигру, те наглаваша емоционалну патину и људску увјерљивост глумачких карактера, који савршено заокружују једноставан, али не и баналан приступ серије.

Стварни живот у једнаком омјеру чини и туга и радост, као плакање и смијех или бол и срећа, због чега не вриједи правити његов телевизијски пандан без сличног приступа. Рики то зна, у трећој сезони, сазнајемо и ми гледајући како Тони Џонсон, тај мрзовољни анђео боли, бијеса и цинизма, својим прљавим језиком лијечи ране становника Тамбурија. Тог свијета у малом у чијим је становницима лако препознати сваког од нас, а потом након завршеног посла тихо ишчезне у ништавилу или оде тамо гдје живе анђели.

Оцјена 5

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана