Радионица са Метом Дилоном на фестивалу “Кустендорф”: Не можете тумачити лик ако га осуђујете

Миланка Митрић
Радионица са Метом Дилоном на фестивалу “Кустендорф”: Не можете тумачити лик ако га осуђујете

Мокра Гора - Рано сам почео и имам много искуства, доста сам учио и сада када гледам оно што сам радио знам да критикујем себе у тим остварењима. Схватио сам да не можете тумачити неки лик ако га осуђујете.

Рекао је ово глумац Мет Дилон, који је одржао радионицу за студенте и младе ауторе у оквиру четвртог дана Међународног филмског и музичког фестивала “Кустендорф” на Мећавнику.

Како је навео, постао је глумац јер је видио колико је могуће откривати истину на великом платну и колико је могућност трансформације интересантна. У првом филму “Делинквенти” играо је са само 14 година.

Поред глуме Дилон режира филмове и заиста ужива у томе, али наглашава да су документарни филмови посебна врста подвига.

- Када сам видио Емира Кустурицу на Куби упозорио ме је да је врло опасна ствар радити документарац, јер постоји много начина на које може да се исприча прича. Урадио сам један пројекат за телевизију, али са сваком епизодом долазио је други редитељ са сценаријом и схватио сам да то неће функционисати. Права љепота и поезија је филм, сједити и гледати га на великом платну - казао је Дилон.

На радионици у оквиру које је давао савјете младима нагласио је да не воли да их даје, али да сматра да свако треба да вјерује себи.

- Тренутак када изгубиш концентрацију може бити најбољи тренутак. Не осуђујте себе, једноставно наставите. Као млад глумац мислио сам да је спонтана реакција била пропаст, а онда је то испало најбоље. Преузимајте ризике без обзира на могућност неуспјеха и много се припремајте - навео је Дилон.

Дио његове радионице био је и осврт на значајне редитеље, као што су Френсис Форд Копола, Гас ван Сант и Ларс фон Трир.

Исте вечери приказан је филм “Драгстор каубој” Гаса ван Санта.

- Поносан сам на овај филм и обрадовало ме је када ми је Емир рекао да ће баш тај филм приказати. Многи су ме у то вријеме питали зашто снимам такав филм. Био је то први филм који приказује еуфорију наркоманије, тада је Ненси Реган покренула кампању “Само реци не”. Чак ми је један пријатељ рекао: “Хвала ти, због тебе је моја сестра на рехабилитацији”. Међутим, овај филм не глорификује дрогирање, важно је показати зашто људи то раде - објаснио је Дилон.

Наравно, осврнуо се и на једну од најновијих улога, у филму Ларса фон Трира “Кућа коју је изградио Џек”, у којем глуми серијског убицу и психопату и на рад са самим Фон Триром.

- Он је човјек који снима филмове о Америци, а никада није био у САД. Плаши се летења. Код њега нема проба, то је први пут да сам снимао филм без проба, али умије да ухвати прави тренутак. Он даје упутства у бројевима - 30 одсто мање или 120 одсто више и разумијемо се, иако ми математика не иде - испричао је Дилон.

Четвртог дана фестивала, у оквиру програмске цјелине “Савремене тенденције” приказан је филм Матеа Гаронеа “Догман”, а главни глумац Марчело Фонте је након пројекције разговарао с публиком.

Такмичарски програм обухватио је сљедеће филмове: “Божанствени пут”, “И ја имам нешто за тебе”, “Јесењи валцер”, “Манила је пуна мушкараца који се зову Бој” и “Ол инклузив”.

Грешке

 

- Не помаже када ти редитељ каже шта не жели. Млади редитељи избјегавају да причају с глумцима, што је погрешно. Дођи и директно ми реци шта желиш. И још једна битна ствар је - заборави на савршенство. Неуспјех је важан дио процеса. Није смак свијета ако не успијеш из прве - нагласио је Дилон.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана