“Путовање” проглашен најбољим дебитантским филмом на београдском “ДОК “3” фестивалу

Срна
“Путовање” проглашен најбољим дебитантским филмом на београдском “ДОК “3” фестивалу

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Најбољи дебитантски филм у такмичарској селекцији “Ентер ДОК” Фестивала документарног филма “ДОК “3” је документарац “Путовање”, редитеља и продуцента Александре Митрић Штифанић која је примила ову награду на свечаном затварању у Београду.

Александра је  рекла да је ријеч о причи о њеном дванаестогодишњем сину Матији Штифанићу, који се суочава са прошлошћу своје прабаке Милке Мењак Штифанић која је као партизанка доспјела у озлоглашени логор смрти Аушвиц.

Умјетнички директор Фестивала Игор Тохољ рекао је да очекује да Штифанићева са својим наредним филмом учествује на манифестацији, али сљедећи пут у главном програму.

“Ријеч је о поетском документарном филму који свједочи о томе да судбине наших предака, некако резонују и одјекују у будућности, ако ми пронађемо прави начин како да их учинимо незаборавним”, рекао је Тохољ на додјели награда.

У овом филму, истиче он, то је постигао Матија, праунук Милке, логорашице из Аушвица.

“Ентер ДОК” је установљен 2020. године и то је награда публике која својим гласовима бира најбољи филм у овој селекцији и представља најдемократскији начин да се вреднује стваралаштво редитеља дебитаната.

“Док “3” одржан је од 25. Фебруара до 2. марта у биоскопу “Комбанк дворана”, као и на платформи “МОЈ ОФФ” и публика је имала прилику да погледа 13 филмских остварења, од којих се пет нашло у такмичарској селекцији.

Документарац “Путовање” је емотивна прича о дванаестогодишњем Матији који се разликује од својих вршњака иако припада новој генерацији јер жели да се суочи са причом из прошлости.

Његова прабака је Милка Мењак Штифанић, која је као партизанка доспјела у Аушвиц првим женским транспортом /7. јули 1943. године/ са територије њемачке окупационе зоне у Србији.

Матија није имао прилику да је упозна јер је умрла годину дана прије његовог рођења, али је зато имао прилику да прочита њене мемоаре.

Он је први у породици кога је прабакина прича заинтересовала толико да је пожелио да истражи њен живот.

Прије тога припремио је донаторску изложбу на којој је покушао да сакупи новац за одлазак у Аушвиц, а цртежи које је представио нису само његов лични доживљај мемоара и онога што је доживјела његова прабака, него и историјски документ страдања у борби за слободу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана