“Пусти снови” дигитално рестауриран поводом 100 година од рођења Мије Алексића

Илијана Божић
“Пусти снови” дигитално рестауриран поводом 100 година од рођења Мије Алексића

БАЊАЛУКА - Филм “Пусти снови” из 1968. године, рађен у режији Соје Јовановић, дигитално је рестауриран поводом 100 година од рођења великана српског глумишта Мије Алексића.

Премијера овог остварења одржана је у Југословенској кинотеци у сриједу навече у Београду.

Ријеч је о пројекту “А1 Кинотека летњи биоскоп”, који се цијело љето одржава на тераси Дома војске Србије, а ово филмско вече је рестаурацијом филма “Пусти снови” било посвећено Мији Алексићу, који у овом филму редитељке Соје Јовановић тумачи главну улогу.

Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић истакао је да су рестаурацијом филма, у коме је главну улогу одиграо великан домаће кинематографије Мија Алексић, жељели да обиљеже јубилеј његовог рођења и одају почаст његовој значајној филмској каријери.

Домаћа публика ће од сада имати прилику да гледа овај филм онако како то остварење заслужује, као и када је филм снимљен прије 55 година.

Домаћи класик “Пусти снови” Соје Јовановић из 1968. године у продукцији куће “Центар филм” доноси универзалну причу о обичном малом човјеку који сања велике снове.

Мија Алексић има улогу продавца у робној кући који машта о славној филмској диви и о томе да постане признат у свијету седме умјетности. Своје слободно вријеме проводи највише тако што пише филмске сценарије и бави се аматерски глумом.

Секвенце реалности и снова смјењују се током филма у тој мјери да није могуће увијек схватити шта је живот, а шта фантазија.

Позната имена тадашње телевизије, моде и музике публику враћају у нека стара времена, којих одавно нема, дух Београда са краја шездесетих година,  модне ревије, филмска снимања и чувене робне куће.

Поред Мије Алексића у филму играју Мира Бањац, Нуша Маровић, Драгутин Добричанин, Угљеша Раичевић, Мића Томић, Ана Красојевић, пјевач Арсен Дедић и други.

Генерални директор компанија “А1 Србија” и “А1 Словенија” Дејан Турк истакао је да је биоскоп  увијек био моћан медиј који има огроман културни, друштвени и умјетнички значај.

- Да би ту своју моћ задржао неопходно је да на његовом платну оживе легендарни филмски класици - рекао је Турк.

Додао да остварење Соје Јовановић, иначе прве српске филмске редитељке, представља јубиларно 30. филмско дјело, дигитално рестаурирано у оквиру пројекта “А1 Кинотека”.

О глумцу

Милосав Мија Алексић (Горња Црнућа, 1923 - Београд, 1995) био је члан Народног позоришта у Крагујевцу, касније Народног позоришта у Београду, Југословенског драмског позоришта, Атељеа 212, а играо је и на другим сценама. Највећу популарност стекао је у серијалима педесетих и шездесетих година 20. вијека и то у радио емисији  “Весело вече”  и ТВ серијама које је режирао Радивоје Лола Ђукић: “Сервисна станица”, “Огледало грађанина Покорног”, “Десет заповести”.  Прославио се у филмовима “Маратонци трче почасни круг” Слободана Шијана, “Љубав и мода”, “Варљиво лето ‘68” и “Танго Аргентино” Горана Паскаљевића  и другим.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана