Птице постају серија

Глас Српске
Птице постају серија

Лондон - Култни филм Алфреда Хичкока "Птице" појавиће се као телевизијска серија у продукцији британске телевизије Би-Би-Си.

Прича серије ће се више ослањати на оригинално дјело Дафне де Морије него на чувени филм. Тако ће се радња, умјесто у Калифорнији из шездесетих година прошлог вијека, одвијати у Корнволу послије Другог свјетског рата.

Аутор сценарија је ирски драмски писац Конор Мекферсон који је то дјело претходно адаптирао и за позориште. Енглеска књижевница Дафне де Морије "Птице" је написала 1952. године. Ово књижевно дјело прославио је истоимени филм у режији славног Алфреда Хичкока. Премијера филма била је 28. марта 1963. године у Њујорку. У мају исте године је приказан на Канском фестивалу, којем су присуствовали Хичкок и Типи Хедрен. Типи Хедрен је примила награду "Златни глобус" за глумицу године 1964. Филм је освојио прво мјесто од десет страних филмова које је изабрало Удружење новинара бенгалског филма.

Филмска прича приказује Бодега Беј, залив у Калифорнији, који изненада и из необјашњивих разлога постаје мјесто низа распрострањених и насилних напада птица који трају неколико дана.

Дафне де Морије (1907 - 1989)  била је позната и као Леди Браунинг. Рођена је у Лондону, у угледној породици. Њен отац Џералд де Морије био је глумац, а дјед Џорџ де Морије књижевник. Она је студирала у Лондону и Паризу.

Удала се за капетана Фредерика Браунинга, због чега је и добила надимак Леди Браунинг. Свјетску славу је постигла дјелима "Ребека" и "Крчма Јамајка".

Радња њених дјела се најчешће одвија у енглеској грофовији Корнвол. Британска краљица Елизабета II је 1969. Де Моријеовој додијелила титулу даме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана