"Први кадар" - мали културолошки феномен

Срна
"Први кадар" - мали културолошки феномен

ЗВОРНИК - Декан београдске Академије уметности Драган Елчић сматра да је Међународни филмски фестивал "Први кадар" мали културолошки феномен који се догодио у Зворнику.

Елчић је на конференцији за новинаре рекао да је то културолошки феномен у смислу богатства и разноликости садржаја који се у оквиру цјелокупне манифестације десио од првог дана отварања, 11. новембра, до вечерас када се затвара у Зворнику.

Он је додао да се богатство и разноликост фестивала односи и на многобројне филмске радионице и селекције, промоције значајних књига и других садржаја које са собом носи овај културни догађај.

"У зворничком дијелу фестивала `Први кадар`, који сутра наставља рад у Источном Сарајеву, било је изванредних документарних филмова, кратких арт и поетских документараца, као и дугометражних филмова који су за посебну пажњу и респект", рекао је Елчић.

Према његовим ријечима, програмским концептом, који је радила селекциона комисија фестивала, створена је мозаичка структура освјежења тако да није долазило ни у једном моменту до замора публике, учесника фестивала, нити жирија.

Елчић, који је и предсједник жирија фестивала, нагласио је да је посљедњих година селекција "Првог кадра" у рапидном развоју и напретку.

"Са сигурношћу могу да кажем да је селекција `Првог кадра` у овом тренутку јача од селекције на Фестивалу дугометражног и документарног филма у Београду", истакао је Елчић.

Он је рекао да је, у оквиру фестивала, одржао предавање о теми "Умјетност у доба ријалитија" за ученике првих и других разреда зворничке гимназије.

"Настојао сам да причу усмјерим ка њиховој перспективи, питању тренутка у коме живи ова младост, тражећи себе у времену материјалистичке филозофије живота у којој су постављени одређени критеријуми и параметри којима се, нисмо ни свјесни, владамо и крећемо", рекао је Елчић.

Он сматра да се десио велики шок који није очекивао од младих и њихових наставника. "Дао сам паузу, али нико није хтио отићи и морао сам предавање наставити, што је за мене било велико позитивно изненађење", истакао је Елчић.

Он је рекао да је цјелокупан садашњи живот једна врста ријалитија, док је умјетност у односу на то потпуно супротстављена категорија.

"Како то разумјети, односно како се снаћи у свему томе, како да се пронађе млад човјек, да нађе свој пут за оно што је пројектовао у животу или га тек тражи - одговори су у неприхватању онога што нема никакву вриједност", рекао је Елчић.

Он је нагласио да је зворничкој младости дао једну врсту алманаха или задатка - да ће они бити ти који ће срушити све ово, да ће направити неке нове кораке и дати нову наду у овом безнађу у коме када је ријеч о медијима, ријалитију, те кризи у друштву и умјетнсти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана