Први филм Желимира Жилника од данас бесплатно на Јутјубу

ГС
Први филм Желимира Жилника од данас бесплатно на Јутјубу

Први филм “Желимира Жилника, “Журнал о омладини на селу, зими” је доступан бесплатно посјетиоцима Јутјуб канала Филмског центра Србије, саопштили су из ФЦС.

Овај међународно цијењени, особени и продуктивни синеаста, дуже од пола вијека ствара на више фронтова и аутор је бројних играних и документарних филмова.

Један од зачетника жанра доку-драме, Жилник је од самог почетка свог професионалног рада окренут темама које укључују друштвену, политичку и економску критику свакодневице.

Његов дебитантски документарни филм снимљен је у селима у околини Новог Сада и приказује младе људе у њиховом слободном времену - у винским подрумима, на игранкама, по сеоским улицама, у кафанама.

Учесници су духовити и енергични младићи и девојке, који се веселе и уживају у животу, али би истовремено жељели и да буду негде другдје.

Филм је сниман пред крај 1966. године, када је Жилник у новоосновану Неопланту филм однио приједлог да направи петнаестоминутни документарац, који би се снимао у Буковцу, Крчедину и Иригу.

“Знао сам неколико другара, из гимназије и са факултета. Весели и паметни младићи. Долазили би раним аутобусима у град. Виђали смо их како дремају на клупама. После школе журе, да не закасне на аутобусе. Идеја је била да документарац покаже како живе код куће, прича легендарни аутор о настанку овог остварења."

“Журнал о омладини на селу, зими” приказан је премијерено 1967. године на 14. Мартовском фестивалу у Београду.

Жилник је за овај филм написао сценарио и режирао га, а на његовом настанку филма сарађивали су сниматељ Михајло Јовановић Цига, тон мајстор Драган Станојевић и монтажери Драган Митровић и Слободан Младеновић.

Филм је настао у продукцији новосадске продукцијске куће Неопланта филм, са којим ће Жилник и касније сарађивати.

Након свог дебија, Жилник је наставио да се бави ангажованим темама у кратким остварењима: “Пионири малени, ми смо војска права, сваког дана ничемо ко зелена трава” (1968), “Незапослени људи” (1968), “Липањска гибања” (1968), “Црни филм” (1971), “Устанак у Јаску”(1972); а касније и у оквиру игране форме и дугог метра.

Од 19. марта 2020. године до данас, на јутјуб каналу Филмског центра Србије је сваког дана представљен по један филм наших аутора, у широком дијапазону који обухвата игране, документарне и анимиране наслове у трајању од по неколико минута, па до дугометражних форми.

(Б92)

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана