Прва пројекција филма Горана Радовановића: Потресна исповијест у Енклави

Приредила: Александра Маџар
Прва пројекција филма Горана Радовановића: Потресна исповијест у Енклави

Београд - Смотра филма, 43. Фест, ставио је седму умјетност у центар пажње београдске публике, а пројекција која је почела ујутру привукла је најрадозналију публику која је дошла да погледа прво приказивање потресне драме "Енклава" Горана Радовановића.

Званична премијера овог филма биће одржана вечерас у великој сали Центра "Сава", иако је Радовановићево остварење претпремијерно приказано у уторак ујутру.

Болна прича обрађује тему српске заједнице која је остала на Косову и живи сасвим изоловано у енклавама.

Главну улогу игра дјечак са Косова Филип Шубарић, уз Небојшу Глоговца, Аницу Добру, Миодрага Кривокапића, Ненада Јездића, Горана Радаковића, као и дјечака Дениса Мурића, такође са Косова (који је послије фасцинантног дебитовања у "Енклави" заиграо и у филму "Ничије дете").

Музику потписује чувена грчка композиторка Елени Караиндру, сценографију Владислав Лашић, а монтажер је Андрија Зафрановић. Филм у продукцији београдске компаније "Арт и попкорн" добио је подршку домаћих филмских и државних институција, као и значајнијих међународних фондова.

У Фестовом програму "Хоризонти" поподне су приказани филмови "Небо изнад нас", драма холандског редитеља и сценаристе Маринуса Гротхофа која прати животе троје обичних људи различитих генерација током НАТО бомбардовања Београда 1999.

Главне улоге у филму "Небо изнад нас" играју Нада Шаргин, Борис Исаковић, Никола Ракочевић, а уз њих Христина Поповић, Тихомир Станић, Милош Тимотијевић, Бода Нинковић, Младен Совиљ...

Свјетска премијера одржана је 28. јануара на 44. фестивалу у Ротердаму, а путем новог програма "ИФР Ливе" пројекција је симултано преношена у више европских биоскопа, међу којима и у новобеоградској "Фонтани". У главном такмичарском програму 43. Феста приказан је њемачки филм "Феникс" редитеља Кристијана Пецолда.

"Границе"

Трибина "Границе" чији ће учесници причати о сопственим искуствима креирања програма субверзивног филма који је на Фесту присутан од самих почетака овог фестивала биће одржана данас. На програму су и трибине "Пјер Паоло Пазолини" 5. марта, на дан када је рођен контроверзни италијански редитељ Пазолини, затим "Трилс енд килс" 6. марта на тему савременог жанровског филма код нас и у свијету.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана