Прва епизода серије “Кости” премијерно пред публиком: Живот огољен до костију

Г.С.
Прва епизода серије “Кости” премијерно пред публиком: Живот огољен до костију

Постоји ли граница између добрих и лоших, како се стиже на врх, а како до дна друштвене љествице и када долазимо до “тачке пуцања”? Много је питања, суштинских и животних, а на свако од њих драмски одговор даће нова домаћа серија “Кости” која ће пред публиком бити премијерно приказана у суботу, 21. новембра, у 20 часова на Првом програму Радио-телевизије Србије.


Ово је серија о лажном свијету гламура, лицемјерним политичарима, бизнисменима и “експертима” и о томе колико је тешко бити човјек, а колико је лако постати нечовјек.

Редитељ Саша Хајдуковић је раније истакао да са великим нестрпљењем ишчекује почетак приказивања серије, као и реакције публике.

- Успјех који је постигла серија “Месо” пред нас је поставио нови изазов - подигнути стандард у редитељском и продукцијском смислу, али задржати израз по коме је први дио трилогије био препознатљив. Вјерујем да смо у томе и успјели, а потврду очекујемо и од гледалаца - рекао је Хајдуковић.

Сценариста Никола Пејаковић раније је нагласио да су “Кости” једна велика исповијест о нама самима, какви смо и какви можемо да будемо.

- Серија прича о тој сивој зони, о немогућности да нацртамо границе између добрих и лоших. Сви су и добри и лоши, само их разликује једна ствар: жеља за промјеном, за покајањем, за исповиједањем својих гријехова. Ми често имамо обичај да осудимо оне који трачају уз кафу, причају о другима, оговарају. То је, чини ми се, само један покушај да се исповиједе сопствени гријеси и блатњаве тајне које прљају срце и душу. И пошто не постоји снага за то, онда се окрећу другима, причају о другима. Они који себе отворе и покажу свијету своје најдубље, најинтимније ствари, страсти, гријехове, страхове, сумње, ти су на путу изљечења - навео је Пејаковић.

Ова серија нуди дубок увид у трагичне судбине обичних људи који ношени животном стихијом покушавају да нађу своје мјесто под сунцем.

Без увијања, без шминке, без много филозофирања и стилизације она нас одводи у мемљиве собичке у којима људи са маргине живе од данас до сутра, у вјечитој борби да преживе.

С друге стране, ту је и свијет скоројевићке “елите” који постоји као нека врста паралелне стварности. Као ријетко кад, прецизно и веома убједљиво, описане су странпутице наше балканске “транзиције”.

Глумачки двојац који чине Љубиша Савановић и Јово Максић игра главне улоге.

Јунаци

Над свим јунацима надвија се иста неизвјесност, иста мучна борба за голи живот, баш као и сјенка ратних траума, деценијама након што су ратови завршени. Дилеме главних јунака, њихова разапетост између снова, жеља и стварних могућности, њихова борба у којој покушавају да задрже макар мрвицу достојанства снажан је замајац радње која је на моменте непредвидљива, а на моменте одлази у опору неминовност говорећи у прилог томе да бољи живот није увијек за сваког нити да свака прича увијек има срећан крај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана