Преминуо режисер Жист Жакен, аутор легендарне еротске драме "Емануела"

Б.П.
Преминуо режисер Жист Жакен, аутор легендарне еротске драме "Емануела"

ПАРИЗ - Француски редитељ и фотограф Жист Жакен, који је режирао култни еротски филм "Емануела" умро је у 83. години након дуже болести.

Жакен, широј јавности најпознатији као редитељ филма "Емануела" са Силвијом Кристел у главној улози, умро је у Бретањи у кругу породице, супруге Ане, вајарке, и ћерке Јулије, фотографкиње.

"Емануелу" многи сматрају социјалним феноменом 70 година који је кроз причу о сексуалним авантурама младе жене у Азији постигао велики међународни успех, од Јапана до Сједињених Држава.

У биоскопима широм свијета погледало га је неколико десетина милиона гледалаца, а узму ли се у обзир остали медији и платформе, и пуно више.

Највећу гледаност у Француској је имао године 1974., када је евидентирано готово девет милиона гледања. На репертоару биоскопа на париским Јелисејским пољима задржао се пуних 13 година а главну глумицу Кристел претворио је у један од највећих секс симбола 20. вијека.

"Емануеле' је адаптација истоименог еротског бестселера који је написала Емануеле Арсан 1959. године. Продуцент Ив Рошард желио је пројект повјерити неком младом редатељу па је контактирао фотографа Жакина, који се прихватио режије и снимања играног филма. Након успјеха овог филма режирао је још једну контроверзну еротску  драму под називом "Прича о О", а након тога, поновно са Силивијом Кристл у главној улози и "Љубавника Леди Четерли" по роману славног писца Д. Х. Лоренса.

Иако је филмски успјех,  ставио у други план његове остале таленте, он је био сјајан фотограф, маркетиншки стручњак и вајар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана