Преминуо глумац Зоран Миљковић

Г.С.
Преминуо глумац Зоран Миљковић

лумац Зоран Миљковић, најпознатији као Илија из "Отписаних", преминуо је у 73. години живота. Остаће упамћен по бројним улогама у позоришту "Душко Радовић", али и бројним епизодним улогамам у популарним серијама и филмовима.

 

Од њега се овај театар поздравио у читуљи објављеној у једним дневним новинама. "Последњи поздрав драгом колеги, глумцу који је у Малом позоришту "Душко Радовић" провео 35 година, од чега 15 као првак позоришта. Нека му је вечна слава", наводи се у читуљи.

За собом је остварио велики број позоришних, филмских и телевизијских улога, а своје јахачко умијеће користио је у неколико филмова попут дјечијег остварења "Последња трка" са грлом Зимзелен. Говорило се да у старој Југославији само два глумца су била у стању да без каскадера одјашу веома тешку трку преко шибља: то су Бобан Петровић и његов кум Зоран Миљковић.

Памте се креације у "Отписанима", "Врућем ветру", "Бољем животу", серији "Вук Караџић", филмовима "Доктор Младен", Случај Хармс", "Она воли Звезду", "Подземље" Емира Кустурице, поменута "Последња трка", али и у Научном и Образовном програму Телевизије Београд.

Посљедњих десетак година интезивно је радио са продуцентском кућом "Филм 87" из Рима и за италијанску телевизију "РАИ УНО".

Снимио је десетак серија и ТВ филмова међу којима "Заборављени", "Велика пљачка трезора", "Белградо Слинг", "Буоно Папа", "Ано 70","Ло Скандало де ла Банка Романа". Такође је играо и у неколико америчких филмова: "Логор Собибур", "Блиједо Лице", "Кориолан", поред великих свјетских глумаца као што су Дени Хјустон, Ралф Фајнс, Рики Тоњаци, Винсет Перез, пренио је Б92

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана