Преминуо Божидар Николић: Први је пружио шансу холивудској звијезди

Г.С.
Преминуо Божидар Николић: Први је пружио шансу холивудској звијезди

Познати српски и југословенски сниматељ, директор фотографије и редитељ Божидар Николић преминуо је данас у 80. години, а остаће упамћен и по томе што је Бреду Питу дао једну од његових првих главних улога на филму и то у остварењу "Тамна страна Сунца".

Божидар Николић, осим што је учествовао у стварању најлегендарнијих филмова у СФРЈ, од "Ко то тамо пева", "Дечко који обећава""Маратонци трче почасни круг" па све до "Балканског шпијуна" и "Професионалца", открио је и Бреда Пита на једном кастингу.

Славни Бред Пит једну од првих улога у каријери одиграо је баш у Николићевом у филму "Тамна страна Сунца" (The Dark Side of the Sun). Филм је снимљен 1988, као америчка копродукција са СФРЈ и Канадом, сценарио су по причи Николе Јовановића написали Ендру Хортон и Жељко Мијановић, а у глумачкој подели су били и Шерил Полак, Гај Бојд...

Николић је својевремено рекао да је, иако се на кастингу за улогу у Тамној страни Сунца појавило 400 глумаца, без дилеме је одабрао Пита, који му је касније признао да му је та улога променjила живот.

"Ја сам открио Бреда Пита. Био сам у 'Метро Голдвин Мајеру', и од четири стотине глумаца који су били на кастингу за овај филм, изабрао сам њега. Због избијања рата у тадашњој Југославији, 'Тамна страна Сунца', нажалост, овдје никада није приказана, а америчку премијеру је доживјела тек 1997. Мени су, заправо, Американци украли тај филм, јер сам ја његов сувласник, а никада ми нису дали ни динара. Али данас могу да кажем да у каријери не жалим готово ни за чим", рекао је Николић једном приликом за Новости.

Николић је рођен 1. јануара 1942. године у Никшићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана