Премијерно приказан филм "Дара из Јасеновца"

Срна
Премијерно приказан филм "Дара из Јасеновца"

БАЊАЛУКА - Филм "Дара из Јасеновца" режисера Предрага Антонијевића, снимљен уз подршку Филмског центра Србије, вечерас је ексклузивно премијерно приказан на Радио-телевизији Републике Српске /РТРС/.

РТРС откупио је ексклузивна права за БиХ за емитовање филма и серије "Дара из Јасеновца", навела је ова медијска кућа.

Филм је премијерно приказан 25. новембра у Грачаници.

Сниман на основу аутентичних свједочанстава преживјелих логораша, филм "Дара из Јасеновца" први је играни филм на тему хрватског усташког логора Јасеновац у Другом свјетском рату.

Ова драма осврће се на период Другог свјетског рата, када послије велике усташко-њемачке офанзиве на Козари, локално становништво масовно завршава у овом концентрационом логору.

Међу главним глумцима у овом остварењу су Ања Илић и Златан Видовић, који глуме родитеље мале Даре, коју игра Биљана Чекић.

Још неколико глумаца из Републике Српске глуми у овом филму - Жељко Еркић, Слободан Перишић, Горан Јокић, Драгослав Медојевић, Сандра Љубојевић и Николина Фригановић.

Први дио филма сниман је на локацији села Колут, у близини Сомбора, гдје је за потребе снимања зграда старе циглане са управним објектом претворена у злогласни логор Јасеновац, а други дио на локалитетима Беле Цркве.

Сценограф је Горан Јоксимовић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана