Почео Филмски кампус у Требињу

Срна
Почео Филмски кампус у Требињу

ТРЕБИЊЕ - У Требињу је вечерас почео 9. Филмски кампус на коме учествује двадесетак студената умјетничких факултета и академија из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије и Црне Горе, као и истакнути филмски умјетници, педагози и историчари филма из региона.

Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске Тања Ђаковић истакла је значај овог филмског кампуса и похвалила организаторе.

“Када погледате списак предавача овогодишњег филмског кампуса, он довољно говори о озбиљности и намјерама организатора да студентима и филмским ствараоцима из Републике Српске, ФБиХ, Србије и Црне Горе омогући едукацију од најбољих”, истакла је Ђаковићева.

Она је навела да ће студенти наредних дана имати прилику да стекну нова знања и искуства, али и да склопе познанства са оствареним филмским ствараоцима.

“Циљ Министарства просвјете и културе Републике Српске у области филма јесте да радимо на јачању домаће продукције и домаћег кадра, али и да створимо услове да Република Српска постане мјесто сусрета и размјене креативних идеја”, нагласила је Ђаковићева.

Она је рекла да Филмски кампус прати све ове зацртане циљеве.

“Свјесни смо чињенице да је кинематографија у Српској у повоју и да треба још много да радимо и улажемо”, рекла је Ђаковићева.

Директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић рекао је да ова манифестација има јасно зацртане циљеве.

“Трудили смо се да дође што више студената из региона, а циљ је као и сваке године да им кампус пружи предавања која се не могу иначе слушати на академијама”, навео је Лаловић.

Он каже да је идеја и популаризација домаћег филма, те да ће бити приказани афирмативни филмови који ће гледаоце подстаћи на разговор и размишљање.

“Требиње нам пружа идеалне услове, а ми Требињу пружамо прилику да постане филмски центар јер овај град даје умјетницима инспирацију за рад”, рекао је Лаловић.

Филмски кампус, који се одржава у Културном центру у Требињу, организује Кинотека Републике Српске уз подршку Минстарства просвјете и културе Српске.

Манифестација траје до недјеље, 20. октобра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана