Почело снимање филма о Иви Андрићу

Agencije
Почело снимање филма о Иви Андрићу

Политичка али и интимна судбина Иве Андрића и других југословенских дипломата у априлу 1941. године окосница је новог телевизијског филма у продукцији Радио-телевизије Србије.

"Пролеће на последњем језеру", по сценарију Вулета Журића, режира Филип Чоловић, преноси РТС.

Пратећи традицију врхунских телевизијских остварења у продукцији РТС-а, ауторска екипа филма Пролеће на посљедњем језеру, освјетљава специфичан тренутак у животу великог писца Иве Андрића, у то вријеме амбасадора у Берлину, и других југословенских дипломата који су депортовани у хотел на Боденском језеру.

Иву Андрића тумачи његов 'стари' познаник – Тихомир Станић.

"У самом дјелу постоји реченица 'Још у младости сам познавао исте овакве дане, недјеље, мјесеце безизлазног очаја'. Има свега ту. Ту га и нападају, оптужују, ту има тренутке апсолутне немоћи и није у стању да донесе никакву одлуку, у неким ситуацијама и ствари се дешавају мимо његове воље", рекао је Станић.

"Можда је чак, или бих ја то волео да тако буде, зато што ми правимо филм, најпреломнији тренутак био тај 1941. године, где Андрић као највиђенији дипломата од свих дипломата који су смештени у хотел на Боденском језеру, а не дају им да изађу. Они су у некој врсти затвора, мада се то тако не зове, ти људи су некако у његовим рукама. Он не може да их извуче напоље", изјавио је редитељ Филип Чоловић.

И док кроз животну драму пролазе дипломате Радован Шуменковић, Јосип Миличић, Владимир Ваухник, Андрић пролази и кроз љубавну драму са костимографкињом Милицом Бабић.

Први кадрови филма "Пролеће на последњем језеру" снимљени су на Палићу. Екипа је сада на Белом двору, а затим се сели и на друге атрактивне локације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана