Почело снимање филма “Мраз” режисера Павла Вучковића: Детективски трилер са митолошком позадином

Бранислав Предојевић
Почело снимање филма “Мраз” режисера Павла Вучковића: Детективски трилер са митолошком позадином

БЕОГРАД - Снимање филма “Мраз” у режији Павла Вучковића, који настаје у српско-македонско-црногорској копродукцији, почело је ове седмице у манастиру Павловац на Космају.

Филм настаје у окриљу продуцентске куће “План 9”, а у сарадњи са кућом “Филм Дистрикт” и подржан је од стране Филмског центра Србије. “Мраз” настаје по сценарију и у режији талентованог српског редитеља Павла Вучковића, чији је дебитантски дугометражни филм “Панама” премијеру имао на Канском фестивалу 2015. године гдје је освојио и престижну награду “Кинофондејшн” за кратке игране филмове “Бежи, зеко, бежи”(2003) и “Минус”(2007.)

Овај нетипични полицијски трилер истражује регионалну културу, вјеровања, хришћанску традицију, сујеверје, али и психологију карактера кроз жанровске елементе детективског филма, трилера и фантастике.

Главна јунакиња, детективка Мирјана, одлази у источну Србију како би испитала мистериозни нестанак једне дјевојке. Њена полицијска истрага временом прераста у лично преиспитивање. Режисер филма каже да је сценарио “Мраза” настао из његове жеље да истражи старе митове на нови начин.

-”Мраз” је модерна верзија источносрпског мита о змају који узима људски облик и међу људима проналази љубавника. Овај мит завршава смрћу змаја, а ја сам ово убиство змаја осетио као метафорично убијање мистичног и духовног дела људског живота. Као и свака бајка и “Мраз” објашњава свет и наше искуство у њему, даје нам причу о опасностима неверовања и непостојања митова. Разлог зашто ме ова тема и идеја занимају је могућност да жанром детективског и фантастичног филма испричам причу о психолошкој потрази за духовним, да дочарам потрагу у потиснутим деловима свести и дубоке митолошке прошлости - рекао је Вучковић и додао да је то таква детективска истрага која испитује наше законе логике, наш однос с природом, религијом, натприродним и везу са самим собом.

Пројекат филма “Мраз” подржан је на конкурсу Филмског центра Србије за суфинансирање производње домаћих дугометражних играних филмова. Том приликом у образложењу комисије је, између осталог, наведено да у маниру хибридне матрице трилера и хорора, аутор вјешто успоставља главну жанровску линију, линију детективског филма.

Филм “Мраз” је регионална копродукција у којој глуми плејада реномираних регионалних глумаца и младих нада. Главну улогу тумачи македонска глумца Камка Тоциновски, коју смо недавно имали прилике да гледамо у остварењима “Преекспонирано” и “Кајмак”, а која је недавно одиграла важну улогу у још једном српском филму – “Кућа од блата” Николе Петровића. Планирано је да снимање “Мраза” траје тридесет дана на локацијама у близини Београда, Неготина и Лепенског вира.

Екипа

У филму осим Камке Тоциновски глуме црногорски глумци Лара Драговић и Мирко Влаховић, као и Весна Тривалић, Јово Максић, Јован Белобрковић и бањалучки глумац Златан Видовић. Кључни Вучковићеви сарадници су директор фотографије Ђорђе Арамбашић, сценографкиња Ливија Микић, костимографкиња Магдалена Клашња, маскерка Јасмина Мина Лилић и сниматељ звука Игор Поповски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана