Почело снимање дугометражног играног филма "Усековање"

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- У току је снимање дугометражног играног филма ,,Усековање" режисера дебитанта Синише Цветића, у продукцији београдске куће "Кошутњак Филм", а уз подршку Филмског центра Србије.

Улоге тумаче Павле Менсур, Бојан Жировић, Александра Балмазовић, Александра Плескоњић Илић, Момчило Пићурић, Марко Грабеж, Дубравка Ковјанић, Милица Јаневски, Анита Огњановић, Јована Гавриловић, Златан Видовић, Александар Ђурица.

Према сценарију Давида Јаковљевића, првенац Синише Цветића на плану дугометражног филма представља портрет једне породице и њене црне овце - најмлађег члана - Јована.

Судбина јунака се прати само у једном дану, у једном стану, за вријеме славе Усековање главе Светог Јована Крститеља, гдје родитељи крију од Јована и гостију да се разводе.

Јован није њима остао дужан, јер и он нешто крије, а то је да се дрогира, и нада се да ће га ванземаљци избавити из безнадежног и бесмисленог постојања на земљи.

Постепеним развојем радње, кроз славску атмосферу и алкохол, као и појаву ненајављеног госта, долази до откривања многих породичних тајни и сукоба.

Осим редитеља Цветића и сценаристе Јаковљевића, ауторски тим чине још директор фотографије Марко Миловановић, костимографкиња Снежана Карл, сценограф Бојан Јовановић, композитор Лука Броћић.

Продуцент је Зоран Јанковић, умјетнички директор филма Слободан Терзић, испред "Кошутњак филма", док је директор филма Вишња Никитин.

Снимање новог филма се одвија у студију споменуте продукције, а поједине сцене које захтијевају снимање у екстеријеру, снимају се у београдском насељу Медаковић 3.

Филмски центар Србије (ФЦС) је у јуну 2020. године подржао пројекат овог филма на Конкурсу за Суфинансирање производње домаћих дугометражних дебитантских играних филмова.

Том приликом, у образложењу одлуке комисије истакнуто је слердеће: „Филмски пројекат „Усековање" је драма о одрастању смештена у један простор, у току једног дана, за време славе. Комисија жели да нагласи да се овај сценарио одмах истакао живим дијалозима кроз које откривамо односе међу ликовима, њихов карактер, намере и жеље".

Такође, комисија је додала да су на тај начин аутори увукли читаоце у атмосферу филма, док су истовремено ставили акценат на површност са којом третирају теме о којима разговарају.

Онда се долази и до главне теме филма, а то су тајне, односно манипулације истином.

"Полазећи од догађаја у једној породици, аутори су успели да нам са успехом представе палету данашњег српског друштва дату кроз пост-модерни идеолошки контекст, те да нам врло веродостојно прикажу начин на који се у њему расправља о важним темама. Синиша Цветић је млади редитељ који је до сада режирао неколико одличних кратких филмова", закључује се у том образложењу.

Главни глумац Павле Менсур, син прослављеног драмског уметника Ирфана Менсура, у посљедње вријеме је један од најтраженијих на тржишту ТВ серија, те га је публика могла гледати у насловима - "Погрешан човек ", "Пет ", "Швиндлери", "Група", "Војна академија" - последња, 5. сезона.

Тренутно је актуелан са мистичном серијом "Калкански кругови" Милана Караџића, као и мини серијалом "Име народа" Дарка Бајића после истоименог филма.

До краја године ће бити присутан у телевизијској адаптацији романа "Време зла" Добрице Ћосића, из 15 епизода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана