Пјевачка дружина Светлане Спајић из Београда чувари традиционалне српске културе

Миланка Митрић
Пјевачка дружина Светлане Спајић из Београда чувари традиционалне српске културе

Бањалука - Већ скоро три деценије, традиционална умјетница Светлана Спајић из Београда је чувар и неко ко његује традиционалну српску културу. Сакупљала је и учила од изворних пјевача најстарије генерације и својим радом на терену и изучавањем, забиљежила је заиста значајне моменте о музици ових простора.

Дио онога што ствара имаће прилику да чује и публика у Бањалуци, на концерту Пјевачке дружине Светлане Спајић, који ће се одржати 30. јануара у концертној дворани Банског двора Културног центра у 20 часова.

Спајићева је била учесница бројних домаћих и међународних музичких и позоришних пројеката, а наступала је са познатим умјетницима и музичарима, изводећи традиционалну, али и савремену и импровизовану свјетску музику.

Ову пјевачку дружину, а цапелла састав, предводи од 2009. године

- Групу одликује изузетно богат и разноврстан репертоар, висок извођачки ниво, поштовање стилских особености српског старог певања из сваког краја и заједнички рад са чуварима сеоске певачке традиције старије генерације. Пјевачка дружина наступала је у престижним концертним дворанама Концертгебау (Амстердам), Концертхаус (Беч), Раса, “Театро Реал” (Мадрид), Тајванска национална концертна дворана, Музеј савремене умјетности (Лос Анђелес) и на фестивалима широм Европе, Азије и у САД  - навела је Спајићева.

Састав редовно наступа и на народним саборима у Србији, Книнској Крајини и Славонији. Албум “Сив соколе” (Мултимедиа) су објавиле 2012. године, а након тога, 2014. године и албум са чувеном пјевачицом из Црнуће, Олгом Красојевић. Албум “Песме из Јасеновца”  на којем пјевају са пјевачицом из Јасеновца Смиљом Котур објављен је 2016. године (ВМАС)

Пјевачка дружина наступиће у Бањалуци у саставу: Светлана Спајић, Јована Лукић, Сузана Ђорђевић, Марија Мершник и Ана Мратинковић.

- Концертни програм обухватиће песме из Србије (на глас, из вика, на бас...), Републике Српске (романијски глас, ганге из источне Херцеговине, пјевање са Озрена) и суседних области Кордуна, Баније, Посавине, Западне Славоније, Лике и Далмације (колање, грокталице, старо двогласно пјевање и др). У другом делу концерта тежиште ће бити на песмама из Босанске Крајине - то је уједно омаж Пјевачке дружине највећем српском етномузикологу 20. века, Бањалучанину Влади Милошевићу, чији су увиди и тумачења нашег народног певања имала велики утицај на рад групе. На репертоару ће се наћи и неколико песама урађених према антологијским теренским снимцима бањолучког великана - објаснила је Спајићева.

Пјевачка група у овој години припрема нови албум, а позване су и на јубиларно 25. издање једног од најпознатијих свјетских фестивала сакралне и традиционалне музике у Фесу у Мароку.

Сарадња

Светлана Спајић је сарађивала са познатим умјетницима свјетског реномеа, попут Марине Абрамовић и Роберта Вилсона. Такође, снимила је албум “Serbian war songs” са берлинским оркестром класичне музике “Zeitkratzer”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана