“Пјесма леда и ватре” без другачијег завршетка

Миланка Митрић
“Пјесма леда и ватре” без другачијег завршетка

Иако је посљедња сезона популарне ХБО серије “Игра престола” добила бројне негативне критике и коментаре на рачун радње и завршетка саме серије, аутор серијала “Пјесма леда и ватре”, на основу којег је серија настала, Џорџ Р. Р. Мартин недавно је рекао да не планира да уноси никакве промјене у наставке књига, које тек треба да објави.

- Интернет на све утиче више него раније. Рецимо, на причу о поријеклу Џона Сњежног. Раније, у књигама је било назнака о његовом поријеклу, али један од стотину читалаца је то посложио и увидио. Прије интернета то је било другачије, али сада та једна особа то схвати, објави негдје и сви остали читаоци добију ту информацију. И онда читав обрт радње, који је грађен лагано, одједном је свима познат - рекао је Мартин осврћући се на проблем усмјеравања радње књиге и серије те на проблем ширења свих могућих теорија на друштвеним мрежама, које спречавају да ишта остане скривено и непознато читаоцима, али и гледаоцима.

Прве четири сезоне “Игре престола” увезане су са радњом Мартинових романа из серијала “Пјесма ватре и леда” (“Игра престола”, “Судар краљева”, “Олуја мачева”, “Гозба за вране” и “Плес са змајевима”).

С обзиром на то да Мартин није објавио завршетак серијала, сама серија је у међувремену успјела да престигне радњу романа, те је тако прича довршена прије него што је Мартин довршио писање књига.

Иако су аутори серије (Данијел Б. Вајс и Дејвид Бениоф) говорили да су смјернице и савјете за расплет “Игре престола” добили од самог Мартина, разочарани обожаваоци надају се да ће завршетак епско-фантастичне саге о борби за трон у Вестеросу у књигама ипак бити другачији.

На њихово разочарање, Мартин је рекао да ће судбине главних јунака остати исте зато што он жели да напише књигу коју је одувијек хтио да напише. Планирано је да наставци којима ће бити завршен серијал носе називе “Вјетрови зиме” и “Сан о прољећу”.

- Планирао сам одређени крај, и ако га промијеним само зато што је неко схватио какав ће он бити, или зато што му се не свиђа, онда то уништава читаву структуру. Не читам сајтове обожавалаца. Желим да напишем књигу коју сам одувијек намјеравао да напишем. И када буде објављена, може да им се свиђа или не - рекао је Мартин.

Он је објаснио да је био под великим притиском да заврши књиге прије краја серије, али да је сада са журбом готово, с обзиром на то да је серија завршена.

 - Биће готове кад буду готове - рекао је Мартин раније говорећи о објављивању два романа, за која је сматрано да ће бити објављена током ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана