Петровић: Нестварна љепота у дјелу Боре Станковића

Танјуг
Foto: Танјуг /АП

БЕОГРАД - Редитељ дуго очекиваног филма „Нечиста крв - Грех предака“ Милутин Петровић у новој епизоди „Танјуг Рефлектора“ напомиње да га је кроз стварање филма водила идеја да покаже нестварну љепоту коју је описивао Бора Станковић.

Петровић каже да је цијела прича око снимања филма по дјелу Боре Станковића, а чија се премијера очекује у августу, почела када је пронашао сценарио за филм „Нечиста крв“ Воје Нановића.

„Филм по том сценарију је требало да режира Жика Павловић, али се то изјаловило. Моја генерација је слушала легенде о том сценарију,а између осталог је редитељ Миша Радивојевић је причао како је то најбољи сценарио који је прочитао у животу“ казао је Петровић и додао да га је филмофилија и поштовање према Воји нановићу довела на крају до тог сценарија.

Како каже када је прочитао прву сцену Нановићевог сценарија, имао је утисак да гледа неку сцену из филма Сема Пекипоа.

„Те ноћи сам доживео ''бинджовање'' серије са папирима. Након тог су се склопиле продукцијске околности и ето нас у моменту када промивишемо филм који на почетку прати Хаджи Трифуна, пребогатог, моћног трговца у Врању 1850. године, а 20 година касније породичну причу која се завршава удајом Хаджи Трифунове унуке Софке“, казао је Петровић.

Да би верно оживели епоху у којој се филм одиграва, како Петровић напомиње, продукција је консултовала стручњаке за историју, накит, гардеробу, оружије, обичаје...

„Како год било редитељ увек само прави свој филм који никако није историјска реконструкција епохе. Кроз стварање филма водила ме је идеја да покажем лепоту коју је описивао Бора Станковић. Треба сви да знају да је Бора Станковић чаробни приповедач који је у стању да на три странице своје књиге описује гардеробу на лепој жени“, рекао је он.

Према његовим ријечима на снимању су сви уживали.

„Никада нећу разумети колеге које се на нешто жале када су таквој прилици. Доживео сам да ми на крају снимања филма екипа расвете поклони шерифску значку са камером. Глумци су научили да јашу. Неки су се одушевили па су и након снимања филма наставили редовно да иду на јахање и да науче све о коњима“, казао је Петровић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана