Перовић: Перишићев филм "Lost Country" у Кану је подвиг за српску кинематографију

Tanjug
Foto: Promo

БЕОГРАД - Уредница Радио-телевизије Србије (РТС) Сандра Перовић оцијенила је данас да је недавно учешће филма Владимира Перишића "Lost Country"на Канском фестивалу подвиг и успјех за српску кинематогарифију.

  Ауторка РТС-ове емисије о филму "Велика илузија" Перовић је рекла за К1 да је Перишићев "Lost Country", као једини српски филм у Кану, био премијерно приказан у селекцији "Недеља критике", где је наишао на "сјајан одјек канске публике".
 

   "Филм је имао неколико пројекција. Дворана Мирамар је апсолутно била пуна од првог до последњег места, није се могла наћи карта за светску премијеру. Још дивнија је вест да је филм овенчан наградом 'Откровење' младом глумцу Јовану Гинићу", приметила је Перовић.
  

 Према њеним ријечима, 15-годишњи Гинић је "фантастичан глумац натуршчик", који у "Лост Цоунтрy" не глуми, већ му је Перишић дао слободу да свој лик представи на начин на који би представио да се сам нашао у тој ситуацији.
 

   Перовић је оцијенила да се Перишић у Кану нашао "готово на домаћем терену", пошто је тамо дебитовао пре 20 година кратким играним филмом "Дремано око", а 2009. је био такође у "Недељи критике" са цјеловечерњим "Обичним људима".
  

 Сви награђени филмови у Кану наћи ће се у српским биоскопима, очекује Перовић, која захваљујући тим насловима очекује "узбудљиву филмску годину на фестивалима у Србији", од Палића до ФЕСТ-а.
  

 Говорећи о "Златном палмом" овенчаном филму француске редитељке Жустин Трие "Анатомија пада", Перовић је оцијенила да је на 76. Канском фестивалу био "словио за фаворита за једну од награда и критике су биле сјајне".
  

 Према њеним ријечима, криминалистичка мистерија "Трије" се трансформише у судску драму, а филм "сецира однос мушкарца и жене, где је мушкарац жртва".
 

   "Рекапитулативно анализира шта је довело до пада трочлане породице. Судски процес код гледаоца изазива неизвесност до краја, када се истина донеке открива, али не у потпуности", открила је Перовић.
 

   Политика је у Кану била присутна, с једне стране, кроз ангажоване ауторске филмове, који се баве причама малих људи у политичком контексту, а Перовић је навела јапански филм "Чудовиште" који је награђен за најбољи сценарио Сакамотоа Јујија за причу о вршњачком насиљу у школи.

    С друге стране, многи гости фестивала искористили су прилику да се баве политичким проблемима, попут Трије која је искористила Кан да критикује француску владу због комерцијализације културе и гушења протеста поводом реформе пензија, рекла је Перовић.
 

   Гостујући у Кану поводом премијере филма редитеља Мартина Скорсезеа "Убиства цветног месеца", све указује да је, не помињући име, амерички глумац Роберт Де Ниро у негативном контексту причао о бившем председнику Сједињених Држава Доналду Трампу, напоменула је Перовић.
 

   На фестивал је био стигао и холивудски глумац Џони Деп , поводом улоге у филму "Жан д Бари" редитељке Мејвен, који се последњих година нашао на удару критика због оптужби за насиље над бившом супруго  глумицом Амбер Херд.

    Перовић је подсетила да је председник Канског фестивала Тијери Фремо морао јавно одговорити новинарима: "Да заиста мислите да фестивал подржава насиље не бисте били у Кану и пратили га".
 
   Према њеним речима, контрастима Канског фестивала допринео је и гламур који је стигао са холивудским звездама попут Де Нира и Леонарда Ди Каприја , или целокупног ансамбла новог филма Веса Андерсона "Астероид Сити".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана