Пале: Октобарска "Филмотека" посвећена култним комедијама из осамдесетих

Срна
Пале: Октобарска "Филмотека" посвећена култним комедијама из осамдесетих

ПАЛЕ- Октобарска "Филмотека", коју Кинотека Републике Српске организује од сутра до четвртка, 15. октобра у Палама, посвећена је култним комедијама из осамдесетих година прошлог вијека.

Први на програму је филм "Риба звана Ванда" из 1988. године.

Ова чувена британско-америчка комедија оживјела је каријере култних "Монтипајтоноваца" Џона Клиза и Мајкла Пелина, као и каријеру Џејми Ли Кертис која је до тада била позната углавном по хорор филмовима.

Клиз и Пелин су добили награду "Бафта" /британски пандан Оскару/ за главну и споредну мушку улогу, док је Америчка филмска академија Оскаром наградила Кевина Клајна. Оно што овај успјех чини већим, јер је један од ријетких глумаца који је добио ову награду за улогу у комедији.

Друге вечери, у сриједу 14. октобра, на програму је филм "Богови су пали на тјеме" из 1980. године.

Режисер, продуцент и сценариста је јужноафриканац Џејми Уис. Филм је снимљен у копродукцији Јужне Африке и Боцване и до данас је ово комерцијално најуспјешнији филм са афричког континента.

Дирљива прича о Бушману који проналази боцу кока-коле за свега неколико дана оборила је све рекорде гледаности у Јужноафричкој Републици и убрзо је дистрибуисан у 45 земаља широм свијета. У многим земљама и дан данас држи рекорде по гледаности у категорији страних филмова.

Посљедње вече, у четвртак 15. октобра, на програму је филм Роба Рајнера "Принцеза невјеста" из 1987. године.

Ово је један од ријетких филмова који су снимани и за дјецу и за одрасле. Снимљен према истоименом роману Вилијама Голдмана из 1973. године одмах је добио позитивне критике, али је остварио скроман успјех у биоскопима. Током времена стицао је све више фанова и данас се сматра култним филмом.

Филмови ће бити приказани у биоскопској сали Културног центра Пале са почетком у 19.00 часова, а улаз за публику је слободан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана