Овај филм је био забрањен у Југославији, "свјетло дана" угледао 35 година након настанка

ГС
Овај филм је био забрањен у Југославији, "свјетло дана" угледао 35 година након настанка

Филм “Млад и здрав као ружа“, снимљен 1971. године, имао је само двије пројекције – на Пулском фестивалу и у Студентском културном центру. Послије тога губи му се траг и прво сљедеће јавно приказивање имао је након 35 година – 2006. на ФЕСТ-у, захваљујући дугогодишњем истраживачком раду филмског критичара Данка Јешића.

Млади преступник излази из војног затвора послије издржане казне. Пошто му друштво не пружа шансу, он је, како би опстао, принуђен да се врати криминалу.

То је прича о младићу који од типичног аутсајдера постаје највећи мафијашки бос у Београду. У вријеме када је филм снимљен, 1971. године, прича је дјеловала готово шокантно. Данас, нажалост, то је слика наше реалности.

Антиципација будућности у лику криминалца кога врбује Државна безбједност, а кога тумачи Драган Николић, сведена је на крају филма у реченицу: „Надам се да ћемо се поново срести. Ја сам ваша будућност“.

“Млад и здрав као ружа” је жестока прича о криминалу, дроги и смртоносном загрљају тајне полиције у Србији.

Режисер филма, који је 1971. године на Филмском фестивалу у Пули добио награду за дебитанта који највише обећава, јесте Јован Јовановић, а улоге тумаче: Драган Николић, Марија Бакса, Аца Гаврић и Данило-Бата Стојковић.

– Драго ми је што ће тај филм коначно бити приказан! То је било најбрже забрањено филмско остварење икада. Не могу нешто више да кажем о самом филму, пошто га се, послије 35 година, и не сјећам, тако да ће бити занимљиво да се и ја подсјетим. “Млад и здрав као ружа” је припадао такозваном црном таласу филмова, који су одреда забрањивани, малтене преко ноћи – рекао је те 2006. Николић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана